Mandag ble Kåre Ingebrigtsen presentert som Rosenborgs midlertidige trenerløsning etter at Per Joar Hansen måtte gå. Og allerede torsdag venter første kamp under hans ledelse. Da skal Rosenborg forsøke å hente inn Sligo Rovers’ 2-1-ledelse fra første kamp i kvalifiseringen til europaligaen.

Den nye treneren har valgt full åpenhet foran sin første kamp. Allerede onsdag kveld kunne Rosenborg-supportere lese hvem som skulle starte kampen – i likhet med motstanderne Sligo Rovers.

— Ikke mye hjelp

For på Rosenborgs nettsted ble lag og formasjon offentliggjort nesten ett døgn før kamp. Det skiller seg fra hvordan praksis har vært under Erik Hamrén, Jan Jönsson og Per Joar Hansen. Under Nils Arne Eggens ledelse var det imidlertid vanlig praksis.

- Laget ligger allerede ute på RBK.no, er det noen spesiell grunn til det?

— De har ikke den store formeningen om hvem som er hvem av oss, tror jeg. De analyserer oss uansett på bakgrunn av tidligere kamper. Dette laget har de aldri sett spille, så det er ikke så mye hjelp for dem i en lagoppstilling, forklarer Kåre Ingebrigtsen.

- Blir det sånn også i fremtiden?

— Både ja og nei. Enkelte ganger vil vi nok holde laget hemmelig. Som oftest vil nok laget kunne leses ut fra formasjonsøkta dagen før kamp. Som regel er det ingen grunn til å holde laget hemmelig.

Få gjør det samme

En gjennomgang viser at norske eliteserielag denne sesongen har valgt å holde lagoppstillingene sine hemmelig til like før kampstart. Mens kamptroppene på 18 mann ofte blir offentliggjort dagen før, må supportere og motstandere vente til 60-90 minutter før kampstart for å vite hvilke elleve som starter.

Unntakene så langt har vært kamper i de to første rundene i cupen – hvor eliteserielagene har forventet enkle avansement mot lag fra nivå tre, fire og fem.

Vålerenga-trener Kjetil Rekdal sier at han aldri i sin trenerkarriere har offentliggjort laget dagen før kampstart, slik Rosenborg nå har valgt. Men spillerne får som regel vite laget i god tid før kamp.

— Vi har ikke behov for å offentliggjøre det. Men folk må selvsagt få gjøre det de selv ønsker, sier Rekdal.

- Kan bløffe

Han sier at han selvsagt vil være glad om han får vite motstanderens lag i forkant. Men trenerprofilern stoler ikke helt på informasjonen, om Rosenborg eller andre skulle fortelle hvem Oslo-klubben skal møte.

— Det kan jo hende de velger å bløffe også. Men jeg tror ikke det betyr all verden uansett, sier Rekdal.

Det er Start-trener Mons Ivar Mjelde enig i. Han sier at spillerne hans som regel får vite laget dagen før kamp, og at treningene deres er åpne, slik at interesserte kan se hvem som starter ut fra formasjonstreningen.

— Jeg tror ikke det alltid betyr så mye å vite laget. Men om vi har planer om noen store endringer før én enkeltkamp, så ønsker vi nok i større grad at det ikke skal være kjent. Jeg tror likevel ikke det betyr så mye. Det viktigste er at spillerne vet laget, og får forberedt seg, sier Mjelde.

Riski indreløper

For Rosenborg og Ingebrigtsen blir det 4-3-3 fra start mot Sligo Rovers når trønderne skal hente inn 1-2-tapet fra første oppgjør. Pål André Helland og Morten Gamst Pedersen brukes i kantrollene, mens Riku Riski blir trukket ned i en uvant indreløperrolle.

- Riku Riski trekkes ned som indreløper i kveld, er det noen tanke bak det?

— Ja, selvfølgelig. Vi får ikke noen bakromstrussel med Morten Gamst Pedersen, men det får vi med Riku Riski. Han vil fungere som en indreløper også defensivt, forklarer den ferske Rosenborg-treneren.

Kampstart torsdag er 20.00. Slik stiller Rosenborg (4-3-3): Alexander Lund Hansen - Tobias Mikkelsen, Stefan Strandberg, Tore Reginiussen, Mikael Dorsin - Mike Jensen, Ole Selnæs, Riku Riski - Pål André Helland, Alexander Søderlund, Morten Gamst Pedersen.