Daglig leder Henrik Hoff i AaFK gjorde tirsdag en opptelling i A-stallen, og kom fram til følgende:

– Vi er akkurat innenfor kravet. Det ligger og bikker og dette betyr at vi ikke uten videre kan slippe en norsk spiller og ta inn en utlending, sier Hoff til Sunnmørsposten.

Ifølge vår opptelling har AaFK nøyaktig 14 norske spillere på kontrakt for 2008. Og 12 utlendinger. Det siste er én for mye, forutsatt at både Dedé Anderson dukker opp og verken Mattias Nylund, Joakim Alexandersson eller Denis Selimovic blir solgt.

Dyre tribuneslitere?

Styret i Norges Fotballforbund vedtar ganske sikkert de skjerpede kravene til lokalt utviklede spillere i styremøtet 8. januar.

Fram til da jobbes det på spreng i de fleste toppklubbene for å spikre stallene for neste års sesong.

Men AaFK har altså en sammensetning av dagens spillerstall som gjør at klubbledelsen ikke kan jobbe upåvirket av de nye kravene som innføres for å sikre at hoveddelen av spillertroppene i norske klubber skal bestå av spillere utviklet i Norge.

– Vi har i dag 25-26 spillere på kontrakt. Om vi ikke kvitter oss med noen, og henter inn flere utlendinger, kan det i ytterste konsekvens bety at vi ikke kan melde på alle utlendingene til spill for laget i 2008, sier Hoff.

I praksis betyr det at AaFK da kan bli sittende og betale lønn for en spiller klubben ikke har rett til å benytte i kamp.

– Ja, det stemmer, sier Hoff — og understreker at AaFK har vært kjent med at de nye kravene kommer, og at dette er en situasjon AaFK ikke har tenkt å havn e i.

Presise definisjoner

En lokalt utviklet defineres på to ulike nivå av Norges Fotballforbund, enten klubbutviklet eller forbundsutviklet. Slik beskriver NFF de to ulike kategoriene, (og her må det leses med full skjerping!):

"En klubbutviklet spiller er en spiller, som uavhengig av nasjonalitet og alder, har vært registrert hos sin nåværende klubb for en periode, sammenhengende eller ikke, på minimum tre hele sesonger (en sesong starter med den første offisielle kamp i den samme serien) eller 36 måneder i perioden fra spilleren er 15 år (eller starten på sesongen hvor spilleren fyller 15 år) og 21 år (eller slutten på sesongen hvor spilleren fyller 21 år).

Og:

"En forbundsutviklet spiller er en spiller, som uavhengig av nasjonalitet og alder, har vært registrert hos klubb som er/har vært medlem av Norges Fotballforbund, for en periode, sammenhengende eller ikke, på minimum tre hele sesonger eller 36 måneder i perioden fra spilleren er 15 år(eller starten på sesongen hvor spilleren fyller 15 år) og 21 år (eller slutten på sesongen hvor spilleren fyller 21 år).

En spiller som fyller 16 eller 17 år i løpet av inneværende år, blir regnet som enten "klubbutviklet" eller "forbundsutviklet" dersom spilleren har vært registrert i NFFs medlemsklubb i minimum de tre foregående årene.

Spillere som ikke faller inn under disse definisjonene er frie spillere.

I en stall på 25 spillere må det være minimum 14 lokalt utviklede spillere, og av disse 14 må minst to være "klubbutviklet". Stallen kan ellers bestå av maksimalt elleve "frie spillere".

Godt nytt

– Vi har 14-15 lokalt utviklede spillere. Med Trond Fredriksen, Andreas Lie og Amund Skiri ligger vi godt innenfor når det gjelder kravet til klubbutviklede spillere, sier Henrik Hoff.

Det er "forbundsutviklede" spillere AaFK har i færreste laget av i forhold til utlendinger.

Det er godt nytt for spillere som Thomas Gjørtz og Thomas Pedersen som begge i vinter skal kjempe om å bli med videre. Skal de byttes ut, må det helst gjøres med en annen norsk spiller på høyere nivå. Som er mye dyrere enn en tilsvarende utlending. Og da er sjansen langt større for at de lokale gutta faktisk får bli.

Slik intensjonen med kravet faktisk er.