Det var i kampen mellom Kjelsås og Finnsnes på Grefsen kunstgress at de ble historiske. Emilie Rodahl Dokset og hennes assistenter Elisabeth Thoresen og Sonja Skjold-Khan. Aldri før har tre kvinner vært kampledere i en norsk 2.-divisjonskamp på herresiden.

— Det var gøy å prøve ut et nytt nivå, 2.-divisjon har lenge vært et langtidsmål for meg. Det var gøy å ha vært gjennom det, for det er alltid litt nerver der, sier Rodahl Dokset.

Det var Budstikka som først omtalte saken.

Ble hetset på det groveste

I motsetning til sine etablerte kollegaer på sidelinja var hun nemlig debutant i 2.-divisjon. Asker-jenta har dømt i kvinnelige team lenge i 3.-divisjon og Toppserien for kvinner, men aldri på nivå tre i herrefotballen. Det mener hun ikke hadde noe å si.

— Det går på rutine, evner og viktigst av alt - at man kjenner hverandre og kroppsspråket. At vi er enige om rutinene, men det handler om å kjenne hverandre, sier hun.

Hun har blanede erfaringer med å være hoveddommer for herrer. I et intervju med Aftenposten i 2014 fortalte hun om en stygg opplevelse fra 3.-divisjon.

— Det groveste var da jeg dømte en herrekamp. Det ene laget hadde bare bestemt seg for at jenter ikke skal dømme. De var ikke så opptatt av å spille heller. En kar som var 30 meter unna kom løpende og kalte meg «din jævla hore». Da ble det rødt kort. Men det skremte meg ikke unna, sa den daværende 22-åringen, som samme år dømte cupfinalen for kvinner mellom Lillestrøm og Trondheims-Ørn.

- Spilleren mener du er feil kjønn

— Jeg har veldig forskjellige opplevelser. De kan være snillere og akseptere ting uten å kjefte for mye. De kan også være likegyldige til kjønn. Ellers så har vi de der du må jobbe deg opp til respekt, fordi man starter på minussiden grunnet at man er jente. Det er ekstra tøft når man må starte på minussiden fordi spilleren mener du er feil kjønn og ikke tror du kan reglene, sier Rodahl Dokset.

Først etter kampen ble dommertrioen informert om at de var historisk. Kvinnelige dommere har blitt mer og mer vanlig selv i eliten. Hege Lanes Steinlund dømte eliteseriefotball fra og med 2007-sesongen og ble i 2010 første kvinnelige linjedommer i en norsk cupfinale, da Strømsgodset slo Follo 2-0 på Ullevaal.

Les mer:

Les mer:

Tidligere eliteserieprofil Morten Moldskred har spilt 229 kamper på høyeste nivå for Moss, Aalesund, Rosenborg og Tromsø. Han spilte 20 minutter som innbytter for Finnsnes i søndagens kamp, som endte med 4-0-seier for gjestene fra Troms. 36-åringen mener mannlige spillere kan oppføre seg annerledes om dommerne er kvinnelige.

— Dommerne må være tøffe

SPILTE KAMPEN: Morten Moldskred feirer scoring i TILs 2-2-kamp mot Vålerenga i 2013. Nå spiller veteranen for Finnsnes. Foto: Tor Farstad

— Jeg tror nok at de fleste heller mot å ikke skjelle ut dommeren hvis hun er kvinnelig, kontra en mannlig dommer. Da tror jeg han kan vente seg mer pepper. Man tenker kanskje man skal skjerpe seg litt, sier Moldskred.- Vi har respekt for dem uansett kjønn og hvor mange kamper vedkommende har dømt. Er man god nok som kvinnelig fotballdommer, kan man dømme på høyt nivå. Det viktigste er at de klarer å henge med, legger han til.

Han mener det ikke bør være fokus på kjønnet til kamplederne, men om de har autoritet nok.

Les mer:

— De må bare være knallharde og ha tro på seg selv. Det blir en del skriking og roping, selvfølgelig, og da må de bare stå imot. Dommerne må være gode nok og tøffe nok, enten de er mannlige eller kvinnelige, sier Moldskred.

Debutkampen til søndagens dommertrio var i hvert fall godkjent, skal vi tro den tidligere Tromsø-angriperen.

— Det gikk jo fint, det var ikke noe å si på det. Alle kan vel bli bedre, men det gjelder alle som spiller fotball. Likevel vil jeg si de var bra, sier han.