Farmor Gunvor Dolve er 93 år, og mest sannsynlig stavhopper Eirik Dolves (21) aller største fan. Hun holder seg oppdatert på hvor han er til enhver tid, og hvor høyt han hopper.

— Akkurat det er det ikke så mange andre som har kontroll på, for i sesongen har jeg hatt rundt tre stevner i uken i tre forskjellige land – så jeg synes det er imponerende at hun får alt dette med seg, forteller Dolve.

En stolt farmor klipper ut artikler om barnebarnet fra avisen, og samler alt i en mappe. Det har hun gjort i mange år, og tiden det kun sto om ham i Bygdanytt, dro hun til biblioteket på Nesttun-senteret. Der bladde hun i avisen, og sto det noe om barnebarnet – så fikk hun dem til å skrive det ut. Så tok hun det med seg hjem.

— Det er fantastisk

— Farmor er helt latterlig oppegående til å være 93 år, hun husker absolutt alt. Hun vet hvor jeg har vært, hva jeg har gjort – og hvem jeg reiste med. Hun har skikkelig klisterhjerne, forteller 21-åringen.

Han sier at han alltid har hatt et godt forhold til henne.

— Hun er på mange måter et forbilde for meg, så sprek som hun er. Hun går fortsatt lange turer, hun ordner seg selv med både buss og bybane – og hun handler julegaver til alle i familien selv. Jeg er imponert.

Les featurereportasjen om diskoskasteren:

Nå får farmor barnebarnet rett hjem i postkassen i avisene hun abonnerer på, så hun slipper å dra til biblioteket. I tillegg er han å se på en god del melkekartonger.

— Jeg tror hun synes det er litt gøy at jeg er avbildet på melkekartongene, det har hun fått litt respons på. At det er flere som har Dolve i kjøleskapet. Det synes hun er morsomt, da lo hun godt, sier Dolve.

— Jeg synes han er helt fin på det bildet, så naturlig, sier Gunvor Dolve (93).

- Hva synes du om det han får til?

— Jeg synes det er fantastisk at han har klart det, at han går sånn inn for det. Det er flott, sier hun.

Farmor har hatt inntrykk av at han strevde litt for å klare kravet, og ble glad da hun fikk høre resultatene fra Praha.

— Da visste jeg jo at han kom til EM, og det er kjekt for både ham og oss at han klarer å bevise at det nytter å stå på. Han har jo trening både en og to ganger for dagen.

Krysser fingrene

Dolve spilte fotball i mange år, men har alltid likt å gjøre litt forskjellig. Han har både turnet og gått på ski, og da han var 12 fikk han lyst til å prøve friidrett. Han prøvde ut mange ulike øvelser, både hekk, lengdehopp, høyde og mer. Det er mye man kan finne på å prøve på Fana stadion. En dag så han en gruppe på rundt 15 personer, de holdt på med stav, og hoppet over både strikk og list.

— Jeg synes det så utrolig kult ut, det hadde jeg lyst til å prøve.

Han føler seg heldig, det er et godt stavmiljø i Bergen. Han roser engasjerte trenere, og gamletreneren sin, Paavo Moilanen.

Dolve sier at stavhopp egentlig er ganske unaturlig å drive med, men at han liker litt ekstreme greier. Han forklarer at man kan løpe fort og hoppe lang som del av et naturtalent, men at dette naturtalentet ikke vil være like utslagsgivende på stavhopp. Man kan være rask og ha god spenst, men man blir aldri god uten at man øver virkelig veldig mye på det.

— Det tar tid, men det er gøy.

Mandag reiser han til Oslo for litt testing, før han drar videre til Amsterdam. Han sier at formen kjennes bra, og at det har hatt mye å si at han har gjort det så bra i det siste.

— Om ikke hadde jeg ikke vært i EM. Jeg har satset utrolig hardt inn mot denne sesongen, og det er kjekt å få det ut i form av resultater, sier han.

OL-kravet er på 5.70, fire cm høyere enn det Dolve har klart så langt denne sesongen. Siste mulighet for å klare det er EM.

Farmor synes ikke det er lett å spå hvordan han vil gjøre det, men hun krysser fingrene.

— Det er vanskelig å vite på forhånd, det er sikkert mange andre som er flinke også. Men er han riktig heldig, så kan det virkelig klaffe. Jeg har ikke tenkt så mye på OL tidligere, men det hadde selvfølgelig vært stort om han fikk være med der, sier farmor.