TRONDHEIM: Veien tilbake har blitt lengre enn ventet for Marit Bjørgen etter fødselen. Planen var opprinnelig å møte resten av norgeseliten under NMs andre del på Beitostølen 29. mars. Dette ble avblåst på grunn av en belastningsskade i hofteregionen. Bjørgen hadde da rukket å gå sitt eget Marit Bjørgen-renn, samt Kulåssprinten i Sarpsborg.

I månedene etterpå har hun flere ganger blitt nødt til å gjøre endringer i programmet. Nå er det klart at både Blinkfestivalen i slutten av juli og Toppidrettsveka i midten av august ryker for langrennsstjernen.

Landslagssjef Vidar Løfshus innrømmer at veien tilbake har tatt lenger tid enn det han først trodde.

— Ja, det har det. Det er ulike veier tilbake etter en fødsel.

Bjørgen ble mor for første gang 2. juledag i fjor.

Skal tilbake

— Er du sikker på at hun står på startstreken når skisesongen åpner i november?

— Nja, jeg er sikker på det. Det er dit vi skal. Det handler bare om å bruke tiden, og bygge seg sakte, men sikkert opp igjen, sier Løfshus.

Kvinnelandslagssjef Roar Hjelmeset svarer slik på samme spørsmål:

— Det er det som er planen. Vi jobber ut fra det.

Etter at comebacket ble spolert på Beitostølen droppet Bjørgen Oslo skishow i Holmenkollen i starten av juni. Årsaken var hofteskaden. Senere i måneden droppet hun landslagets treningssamling i Svarstad.

(for abonnenter)

— Marit trener alternativt og overbelastningstilstanden hun har kommer til å leges, uttalte landslagslege Fredrik Bendiksen i forbindelse med landslagssamlingen.

Begrenset og reservert

Fortsatt er ikke skidronningen tilbake i full trening. Årsaken er hofteskaden.

— Hun er i trening og går på rulleski, men det går ikke helt på skinner ennå. Treningen har vært litt begrenset og reservert. Hun er på god vei tilbake, men må være forsiktig, sier Løfshus.

— Vi har en plan og når hun er så godt trent som Marit så er jeg ikke bekymret, selv om det har kommet noen skjær i sjøen. Selv om det aldri er optimalt når det er slik, fortsetter landslagssjefen, som bekrefter at planen er å droppe både Blinkfestivalen og Toppidrettsveka.

Bjørgen er tittelforsvarer på sprinten under vinterens VM i Lahti. I løpet av karrieren har hun vunnet 14 VM-gull og seks OL-gull.

- Tar ting med fatning

— Det er fortsatt noen begrensninger i treningen. Hun må ta ting steg for steg. Når hun kan ta de videre stegene er det helsepersonellet som kan avgjøre. Hun trener alternativt og gjør det beste ut av det, sier Hjelmeset.

- Hvordan tar Bjørgen selv situasjonen?

— Hun tar ting med fatning og er innforstått med at ting skal ta litt tid, sier landslagstreneren.

Adresseavisen har ikke lyktes med å få kommentar fra landslagslege Fredrik Bendiksen. Marit Bjørgen er ikke tilgjengelig for å kommentere sin egen situasjon.