I helgen sparkes 2.-divisjonssesongen i gang. I avdeling 1 spår de lokale sportsjournalistene en tung nordnorsk tetstrid.

– Tidligere har man hatt TUIL og Alta som topplag. Nå har man fått en ekstra dimensjon med Finnsnes som melder seg på i gullkampen. Ingenting er artigere enn at vi har nordnorske lag som dominerer en 2.-divisjonsavdeling, sier sportsredaktør i iTromsø, Rune Robertsen.

– De tre nordnorske lagene (TUIL, Alta og Finnsnes) og Grorud kommer til å være veldig jevne i topp-4. Follo har mistet litt spillere fra i fjor og har ni tap på 12 kamper i vinter, så jeg har ikke troen på dem, sier Folkebladets sportsleder Knut Løkse Nilssen.

Styrket Finnsnes

– Så Alta og FIL kan gjøre det vanskelig for TUIL?

– Det har vi sett allerede i vinter at de kommer til å gjøre det veldig vanskelig. Alta spilte en dårlig kamp og klarte likevel 0–0 i generalprøven. Finnsnes og TUIL er gode lag. Det er tøffe kamper og ingen legger noen imellom. Det kommer til å bli veldig jevnt også. TUIL vil få det tøft med å klare opprykket. Men per nå synes jeg de ser sterkest ut, sier Nilssen.

Han vurderer Finnsnes slik:

– Det er veldig styrke med Adnan Causevic, Andreas Østeraas, og Jonathan Barlow inn. Men Vebjørn Grunnvold er skadet og ikke tilbake før høstsesongen. De er litt svekket på topp, men førsteelleveren de har nå er meget solid. FIL har 16 A-spillere og 4 juniorer i A-stallen. Noe større dekning har de ikke hatt på flere år.

– Harstad rykker ned

Sportsleder i Harstad Tidende, Øyvind Askevold Kaarbø, tipper av prinsipp ikke tabellen når han ikke kjenner alle lagene.

– Jeg vil også tro at det står mellom TUIL og Alta. Så er det spennende å se hva østlandslag som Grorud, Kjelsås og Follo kan komme med. Vi kjenner ikke de lagene. Alt de lagene har vist før at de har kapasitet til å være i toppen, sier Kaarbø.

– Du har ikke like stor tro på Finnsnes?

– De kommer til å klare seg og være blant de syv. Jeg tror steget til opprykksstrid er litt for langt sammenlignet med hva de har prestert tidligere. Det tar mer tid å etablere seg helt i toppen.

– Og Harstad?

– Med stallen de har per nå, så rykker de ned. Og kommer til å være blant de dårligste lagene. Det blir spennende med Andreas Moen, som i sin ungdom spilte for Lyn i eliteserien.

Kunstgress-hjelp

Magne Ek i Altaposten spår også en meget jevn 2.-divisjon.

– Jeg har satt opp et tabelltips med Alta IF på topp og TUIL som nummer to. Jeg er helt sikker på TUIL, Alta og FIL blir blant de fire-fem beste

– Hvorfor vinner Alta?

– Tilgangen av Christian Reginiussen vil styrke dem mye defensivt. Alta er også styrket offensivt med Vegard Braaten og Svein Ove Thomassen tilbake. Den tredje faktoren er at jeg håper et nytt kunstgress i Finnmarkshallen vil minske antall slitasjeskader betraktelig, poengterer Ek.

Også Ek tror de resterende nordnorske lagene – Harstad, Senja, TIL 2 og Mo får det blytungt med å holde seg på øvre halvdel som gir plass i neste års spissede 2.-divisjon.

– Divisjonens beste

Rune Robertsen i iTromsø tror på sin side at TUIL rykker opp.

– De har en del ekstremkvaliteter i laget sitt, rett og slett. Sentrallinjen er veldig, veldig bra – spesielt fremover på banen. Lars-Gunnar Johnsen er den beste spilleren i 2.-divisjon når han er i toppform. De har spillere der fremme som har scoret veldig mye mål i 1.— og 2.-divisjon, resonnerer Robertsen.

Han tror TIL 2 skal få nok med å berge plassen.

– De har mange spennende spillere og det er i TILs interesse at bør de berge plassen. Det vil være en fantastisk kamparena for spillerne, men det er umulig å si hvordan det går med 2.-laget, sier Robertsen.

Her er iTromsøs eget tabelltips:

1. TUIL

2. Alta

3. Grorud

4. Finnsnes

5. Kjelsås

6. Follo

7. TIL 2

8. Mo

9. Skeid

10. Oppsal

11. Harstad

12. FK Senja

13. Ullern

14. Stabæk 2