Ferske tall viser at Anders Fannemel, Rune Velta og resten av hoppsirkuset slo knock-out på de øvrige idrettene i regi av FIS.

Med drøye tre milliarder seere totalt i verdenscupen utklasser hopperne blant annet alpinister og langrennsløperne på europeiske TV-skjermer.

Tallene viser at skihopperne i løpet av sesongen hadde drøye tre milliarder seere totalt, alpinistene hadde 2,99 milliarder, mens langrennsløperne ble sett på av 1,2 milliarder seere. Basert på totalt antall timer og seertall, har FIS regnet ut interessen: Også der er hopperne i særklasse.

160 millioner flere ser på hopperne

— I Norge er vi jo lillebror i forhold til langreen, men internasjonalt er det jo helt motsatt, og det i større proposjoner, sier hoppsjef Clas Brede Bråthen.

Hoppgutta kan vise til en økning på nesten 160 millioner seere sammenlignet med fjorårssesongen. Damene derimot har hatt en liten nedgang. Antall timer på skjermen har også økt markant, det samme har den totalt interessen.

Hopperne hadde i fjor enorm suksess i 2014/2015, med blant annet VM-gull til Rune Velta og ny verdensrekord satt av Anders Fannemel.

— Vi kan vise til en positiv utvikling på TV-tallene også i Norge. Det er gledelig. Vi er blant de fem største når det kommer til seertall, helt på høyde med for eksempel Østerrike, sier Bråthen.

Ulvang: - Alvorlig utvikling

Hoppmiljøet kan juble, i langrennsporten viser tallene en annen historie. Selv om det i antall TV-seere mer eller mindre står på stedet hvil siden i fjor, er interessen synkende internasjonalt. De taper terreng til blant annet hopperne. Siden 2012 er antall seere nesten halvvert.

— Det er en tendens som har vært i tre år nå. Det er alvorlig, og det er først og fremst to land vi taper seere, sier Vegard Ulvang om tallene.

Den tidligere storløperen og nåværende leder i langrennskomiteen i FIS peker på Polen og Tyskland som hovedårsakene til den negative trenden.

Uten superstjerne Justyna Kowalzcyk i storform er interessen laber i Polen. Den samme effekten har mangelen på profiler hatt i tysk langrennssport.

— Det er ingen krise på kort sikt, men vi ser at vi får mindre sendetid og seertall. Den nedgangen er alvorlig og vi ser også at rekrutteringen av langrennsløpere i europa er mindre, sier Ulvang.

Med i tallene er verdenscupsesongen. Det vil si at VM i Falun er ekskludert fra oversikten.

— Her hjemme ser vi fortsatt at det er stor interesse, det er faktisk litt stigning. Det var fantastiske tall i Falun. Vi har profiler og vi har dueller. Det er til og med stigende interesse i USA og Canada, så virkeligheten er litt mer nyansert enn disse tallene, sier Ulvang.