I 1993 forlot Roar Strand RBK til fordel for erkerival Molde. Han rister på hodet over hetsen Mushaga Bakenga utsettes for.

Ettersom Bakenga enda ikke er formelt klar for Molde, har han ikke hatt lov av klubben å uttale seg om overgangen eller hetsen på sosiale medier.

Strand er på sin side ikke i tvil:

– Det hører ikke hjemme noe sted. Det er snakk om en fotballspiller som søker en ny utfordring. Og som også snakket med Rosenborg om en mulig overgang dit først. Jeg kunne selvsagt også tenke meg å se «Mush» i RBK igjen, men det han har blitt utsatt for de siste dagene er for drøyt, sier Strand til Adresseavisen.

Da det ble kjent at tidligere RBK-spiller Mushaga Bakenga var på vei til Molde, kokte det på sosiale medier i går formiddag. «Judas», «Quisling», «Henry Oliver» og «Svin» var uttrykk som gikk igjen, og både RBK, NFF og politikere var sjokkerte over sjikanen 22-åringen måtte tåle.

– Terskelen er blitt lavere

I 1993 gikk en ung «Supermann» Strand fra RBK til nettopp Molde. Han var rett utenfor startelleveren til Nils Arne Eggen, og etter en prat med Eggen skjønte han det var smart å søke nye utfordringer — for heller å vende tilbake senere.

Roar Strand spilte for Molde i 1993, men ble senere synonym med Rosenborgs eventyrlige suksess. Her er Strand i aksjon mot Molde, her representert ved Thomas Mork, i en kamp i 2006. Foto: NTB SCANPIX

Ikke ulikt Bakengas posisjon i RBK før han dro til Club Brugge i januar 2012. I valget mellom flere klubber valgte Strand Molde, i en periode hvor rivaliseringen klubbene mellom var svært stor, og hvor Eggens «rævvafotball»-utrrykk lå ett år fram i tid. Strand minnes at overgangen gikk uten problemer.– Jeg tenkte på min egen utvikling. Og fikk heller ingen mishagsytringer fra omverdenen, selv om hatforholdet kanskje var enda større den gangen. Samtidig har tidene forandret seg. Det fantes ikke sosiale medier i 1993. Jeg tror terskelen for å komme med slike ytringer er blitt lavere, sier Strand.

Han tror Bakenga tenker samme tanke nå, etter noen mislykkede sesonger i utlandet.

– Han tenker nok mest på fotballen. Molde har også ambisjoner om å spille i Europa denne sesongen, sier Strand.

– Hjem som bedre spiller

Slik adressa.no skrev onsdag kveld har RBK lenge vært i dialog med Bakenga om en overgang. Noe Bakenga også selv skal ha ønsket.

Årsaken til at det ikke ble noe av skal være at «pakkeløsningen ikke fungerte med tanke på økonomi».

RBK har per i dag satt av penger til å kunne lønne en spiller utover de som allerede er i troppen, men da må spilleren komme gratis. Det er også usikkert om RBK har råd til å hente Tomas Malec når låneavtalen hans går ut til sommeren.

I går skrev hjemmesiden til Club Brugge at Bakenga formelt er lånt ut til Molde. Strand sier han ikke hadde noen betenkeligheter med å flytte til «Rosenes by» i sin tid:

– Jeg angret aldri, spilte fast på laget, og kom tilbake til RBK året etter som en bedre fotballspiller, sier Strand.

PS! Moldes mediesjef Per Lianes uttaler følgende om saken: — I alle overgangssaker er det ingen som uttaler seg før ting er 100 prosent klart. Og det er det ikke ennå.