TOBLACH: Tour de Ski domineres av norske løpere både på herre— og kvinnesiden. I sammendraget blant kvinnene topper Ingvild Flugstad Østberg foran Therese Johaug og Heidi Weng. På fem-kilometeren i Toblach ble de imidlertid slått av en amerikansk løper.

— Dette er utrolig. Det er første gang jeg vinner et verdenscuprenn. Det er så gøy å ha klart det, sier Diggins til Adresseavisen.

Hennes største prestasjon tidligere i karrieren er det overraskende VM-sølvet på 10-kilometeren i Falun i fjor.

Verdensmester i 2013

Diggins er 24 år og var også på gullaget til USA som vant lagsprinten i Val di Fiemme-VM i 2013. Mens det norske landslaget stiller i Tour de Ski med diger smøretrailer, et stort støtteapparat og tunge sponsorer i ryggen, er det langt enklere kår for de amerikanske løperne.

Diggins er blant dem som blir høyest prioritert av det nasjonale skiforbundet, men hun forteller at treningsleiren i forkant av Tour de Ski var noe hun måtte betale helt på egen hånd.

— Landslaget betaler alt, men ikke treningsleiren i jula, fordi den var utenfor verdenscupopplegget, sier Diggins.

Langt bak i sammendraget

Hun oppholdt seg i Davos i Sveits i romjula.

— Jeg måtte lade batteriene i forkant av Tour de Ski. Det var vanskelig å finne snø, men de hadde gjort en god jobb med forholdene i Davos. Treningsleiren var viktig for meg, fastslår hun.

I sammendraget er Diggins nesten sju minutter bak Østberg i tet. Hun ligger på 10.-plass. Bak de tre norske løperne ligger Anne Kyllönen og Kerttu Niskanen fra Finland. Svenske Charlotte Kalla er på sjetteplass.