BEIJING (Aftenposten.no): – Se på den blå himmelen og kjenn på den fine lufta, sier Ove Tallsnes – lege for den norske friidrettstroppen i Bejing.

Han er svært fornøyd med at kineserne har tatt grep for å kvitte seg med den fryktede smogen før VM begynner lørdag.

Det mest drastiske skrittet tok kineserne allerede i fjor. Da ble det forbudt å grille utendørs!

En skulle ikke tro at grilling bidro så mye til luftforurensning, men i Beijing kunne du få kjøpt en mer eller mindre svidd kjøttbit på hvert hjørne.

Myndighetene mente alvor og truet med opptil 15.000 kroner i bot til dem som brøt forbudet. I 2013 ble 500 grillvogner fjernet fra byen.

Et latterlig trekk for å få oppmerksomheten vekk fra det egentlige problemet, biler og kull, mente kritikerne.

Nå gjelder klarsyn

Forurensningsnivået i Beijing har vært mål til 15 ganger så høyt som anbefalt grense, men slik blir det ikke i VM.

— Da vi kom på onsdag, var det svært forurenset luft. Torsdag var det imidlertid noe helt annet. Klart og fint og ingen problemer med å puste. Da la jeg merke til at det bare var biler med like nummer å se i gatene. Det er tydeligvis lagt begrensninger på bilbruken, sier Talsnes, som for øvrig har svært rolige dager. Ingen av de ni norske deltagerne sliter med skader.

Kullet på vei ut

I forrige uke ble Beijing tildelt vinter-OL for 2022, og OL-kampanjen har også bidratt til å rense luften – i overført betydning.

Det kullfyrte Guohua Thermal Bejing Plant har i mange år vært et landemerke i hovedstaden, med en 240 meter høy pipe. Nå er anlegget, som har vært sentralt i byens oppvarming, nettopp blitt stengt.

Beijing har hatt fire slike kullfyrte varmeanlegg. Tre er allerede lagt ned, og det fjerde skal stenges neste år. Da vil bruken av kull reduseres med 1,3 millioner tonn. Det igjen fører til 1400 tonn mindre svoveldioksid, 2600 tonn mindre nitrogenoksid og 420 tonn mindre støv i året, skriver China Daily.

Blir det ikke norske medaljer, nytter det ikke å skylde på luften.