Ched Evans ble i 2012 dømt til fem års fengsel for voldtekt. Fredag løslates han, og Sheffield United vurderer om de skal ta tilbake spilleren. Ched Evans ble i 2012 dømt til fem års fengsel for voldtekt. Fredag løslates han, og Sheffield United vurderer om de skal ta tilbake spilleren. Foto: Digitalsport

Advarer sterkt mot å ta voldtektsdømt inn i varmen

En engelsk 3.-divisjonsspiller er på alles lepper om dagen – til og med visestatsministeren.

Sommeren 2012 fikk Ched Evans sparken av Sheffield United. Det skjedde etter at den tidligere Manchester City-spilleren ble dømt til fem års fengsel for voldtekt av en 19-årig kvinne på et hotellrom i Wales.

Fredag løslates Evans fra fengselet. Og nå går debatten for fullt: Bør Sheffield United ta Evans inn igjen i varmen?

145.000 underskrifter

Over 145.000 underskrifter er samlet inn fra de som mener «nei». Og torsdag kom til og med britenes visestatsminister Nick Clegg på banen.

I et intervju med LBC Radio sier Clegg at Sheffield United bør tenke seg svært nøye om før de tar en bestemmelse rundt den voldtektsdømte fotballspilleren.

Britenes visestatsminister Nick Clegg mener at Sheffield United ikke bør hente tilbake Ched Evans. Foto: NTB scanpix

– Han har sonet straffen sin, men jeg tror ikke at eierne av en fotballklubb på noen måte kan viske bort det som har skjedd, sier Clegg.– Dette er det som han vil være kjent for, og dette vil også de unge som følger klubben være klar over, sier visestatsministeren.

Ched Evans har 13 landskamper for Wales, og han scoret 35 mål da Sheffield United tok seg til opprykkssluttspill i 1. divisjon, men han mistet de tre siste seriekampene og hele sluttspillet etter at han ble dømt for å ha voldtatt en 19 år gammel kvinne på et hotellrom.

Den tidligere Manchester City-spilleren ble hentet til Sheffield for 3 millioner pund i 2009. 25-åringen løslates altså fredag. Da har han sonet halvparten av dommen på fem år.

– Opp til eierne

Sheffield United-manager Nigel Clough – sønn av managerlegenden Brian – uttalte tidligere denne uken at klubben ennå ikke har bestemt seg.

– Vi har hatt noen diskusjoner, men vi avventer en avgjørelse, og eierne har god tid på seg, sa Clough.

– Det blir opp til meg om han kommer på laget og får spille, men det er eierne som avgjør om han i det hele tatt kommer tilbake.

Kvinnen som Evans ble dømt for å ha voldtatt skal ha vært påvirket av alkohol og for beruset til å gi samtykke til sex. Evans innrømmet overfor Caernarfon Crown Court at han hadde hatt sex med kvinnen, men hevdet at hun ga sitt samtykke.

Også Port Vale-spilleren Clayton McDonald var tiltalt i samme rettssak, men han ble ikke funnet skyldig.