HAARCHT: Thor Hushovds (36) siste dag som proffsyklist startet med bleieskift, og endte sammen med familien på en trapp i Haarcht.

Fem år gamle Isabel hopper på et trappegelender. Tre år yngre Niklas sitter på pappas fang og speider bort på henne. Hovedpersonen selv blir intervjuet, mens kona Susanne står litt lenger bak og kjemper mot tårene som stadig vekk presser på.

Thor Hushovd tok familieselfie inne i lagbussen. Foto: Privat

De var sammen om alt lørdag 20. september 2014 – Thor Hushovds siste dag som proffsyklist.— Det var viktig å ha denne dagen sammen som en familie. Jeg ville at de skulle oppleve dette sirkuset, så de kan ha det som et minne. Dette har vært utrolig spesielt for hele familien, sier Thor Hushovd til Fædrelandsvennen når roen har senket seg litt i det hektiske målområdet i belgiske Haarcht – noen små kilometer øst for Brussel.

Måtte skifte bleie før start

Det har gått halvannen time siden han trillet over mål som nummer 48 i GP Impanis-Van Petegem. Han har vært innom podiet og blitt hyllet og møtt fans fra både Norge, Belgia og andre sykkelfrelste nasjoner.

Men det hele startet mange timer tidligere, på Parkhotel i Izegem. Fædrelandsvennen møtte en morgentrøtt Hushovd allerede før frokost klokka 08.45 og fulgte ham tett gjennom hele dagen.

Se lengre videoreportasje med Hushovds dag fra start til slutt på fvn.no søndag formiddag.

Familien var med på lasset hele tiden, og før avreise til startområdet måtte den nå pensjonerte syklisten hjelpe til med bleieskift på minstemann.

— Hehe, ja, det er vel en forsmak på hvordan mitt sivile liv blir, sier Hushovd.

På sin siste dag som proffsyklist måtte Thor Hushovd til pers som bleieskiftarbeider. Her finner kona fram bleia til lille Niklas, mens pappa gjør seg klar. Foto: ARILD SANDVIK

— Det var helt bevisst å ta ham inn i en ny fase av livet, sier kona Susanne og ler.

Familieselfie

I startbyen Brakel var det igjen familien som var i sentrum før 36-åringen la i vei på de 196,6 kilometerne østover. Først smuglet han Isabel og Niklas inn i BMC-bussen hvor han knipset en ekte «familieselfie» for Fædrelandsvennen.

— De måtte jo få se hvordan det er inni bussen, og dette var siste sjanse, sier Thor.

Ved startstreken ble en god klem ble gitt til hele familien og deretter kom han med en klar beskjed til barna: «Nå må dere heie på pappa, da.»

Vel over mål var Isabel og Niklas raskt oppe i pappas armer igjen, men bare sistnevnte turte blir med da pappa skulle hedres på podiet.

Lot tårene renne

Kona Susanne tok til tårene.

— Det var fint å være med på denne dagen, men veldig emosjonelt. Jeg synes det var flott at vi som familie fikk sluke inn alt dette sirkuset har å by på en siste gang. Det har vært veldig gøy, og vi er stolte. Men 15 år er lenge. Nå holder det, sier hun.

Selv var Thor Hushovd svært tilfreds med hvordan dagen utviklet seg.

— Det har vært en dag full av følelser og emosjonelle ting. Men det har blitt en veldig bra avslutning på karrieren. Jeg er nesten tom for ord nå, for det har blitt så mye. Alle er veldig hyggelige og det har vært enormt mye positiv oppmerksomhet. Jeg må si jeg er smigret.

Første fest med eleven

Trener Atle Kvålsvoll hadde også tatt turen til Belgia for å følge elevens siste løp.

— Jeg har vært heldig som har fått lov til å være med på en slik reise. Det har vært fantastisk. Jeg hadde ikke akkurat trodd dette da jeg først tok ham med på seniorlandslaget i 1998. Da var han fortsatt junior, men jeg så at han hadde noe ved seg både som utøver og type. Men at han skulle bli så bra, det hadde jeg selvsagt ikke turt å håpe på, sier treneren til Fædrelandsvennen.

Sent lørdag kveld tok han med seg kona Turid og Thor og Susanne Hushovd ut på en privat middag for å feire at det hele er over.— Ja, nå kan vi kanskje ta en fest sammen. Det har vi aldri gjort før, for jeg har vært veldig bevisst på å ha et trener-utøver-forhold. Vi har ikke vært kompiser. Men det kan vi kanskje bli nå, sier han og smiler.

Tilbake på trappa i målområdet. Isabel har sluttet å hoppe og lille Niklas er utålmodig etter å komme videre.

— Det har vært en lang reise. Det har vært fantastisk. Men nå er det bra at det er over.

Sier Thor Hushovd. Verdensmester. Tour de France-konge. Og sykkelpensjonist.