SISTE GANG: Her triller Thor Hushovd over målstreken som nummer 48 i sitt siste profesjonelle sykkelløp. Foto: ARILD SANDVIK
SISTE GANG: Her tar Thor Hushovd av seg sykkelskoene etter sitt siste løp som profesjonell sykkelrytter. Foto: ARILD SANDVIK
SISTE GANG: Her blir Thor Hushovd intervjuet av mediene etter sitt siste løp. Foto: ARILD SANDVIK

HAACHT (Fædrelandsvennen): — Det er vemodig at det nå er over. Det var en flott dag på sykkelen, akkurat slik jeg hadde håpet. Flere av rytterne kom bort til meg underveis i rittet, takket meg for det jeg har gjort og ønsket meg lykke til med fremtiden, sier en følelsesladd Thor Hushovd etter målgang i Haacht.

Lørdag syklet «Oksen fra Grimstad» sitt siste sykkelritt, GP Impanis-Van Petegem.

36-åringen fra Grimstad har opplevd så å si det en toppsyklist kan oppleve. Etter lørdagens løp hang han sykkelen opp på en krok på podiet i målbyen Haarcht – en symbolsk handling som er tradisjon i Belgia.

— Men hva gjør du egentlig med syklene dine, de viktige trøyene og utstyret ditt nå?

— Ja, si det jeg. Jeg har

— Jeg har lyst til å lage noe eget, sier Hushovd til Fædrelandsvennen.

- Et museum?

— Vi får se. Jeg har såpass mye at jeg ønsker å lage et rom for meg selv med minner, svarer 36-åringen

- Gjorde det rette valget

Selve rittet endte med en beskjeden 48.plass, men Hushovd var likevel tilfreds da han krysset mållinjen for aller siste gang.

— Jeg klarte ikke å henge med de beste, så det er ingen tvil om at jeg har gjort det rette valget med å legge opp, sier dagens hedersmann i Belgia.

Kona Susanne Hushovd klarte ikke å holde tårene tilbake da mannen ble hyllet etter sitt siste løp. Med lille Niklas på armen, måtte hun ta en timeout og bevege seg bort fra scenen. Foto: NICOLAI OLSEN

— Jeg fikk en fin måte å si farvel på. De har vært veldig entusiastiske her i Belgia, og det har vært gøy, sier Hushovd. - Hvordan vil du oppsummere dine 15 år som proffsyklist?

— Jeg synes det har vært fantastisk bra år. Jeg har vunnet mange store sykkelritt, og tatt totalt mellom 80 og 90 seire. Det har vært tøft å være proffsyklist, men jeg er stolt over det har oppnådd, selv om det er noen resultater jeg føler at jeg mangler, sier han.

Overraskelse fra BMC-ledelsen

I startområdet i Brakel fikk Thor Hushovd tidlig lørdag en overraskelse idet han skulle ta en slurk vann før hans siste løp som toppsyklist startet. Men lagledelsen hadde byttet ut vann med champagne.

— Dette er bare en av mange overraskelser vi skal gi ham i dag, sa Berd Coutteau, BMCs terapeut, til Fædrelandsvennen før løpsstart.

Foran sitt siste løp var det mange som ønsket å hedre syklisten som har fått tilnavnet «Oksen fra Grimstad».

En unge, belgisk gutt møtte opp med en plakat hvor det sto «Thank you Thor», og det norske laget Team Østerhus hedret Hushovd på podiet med spesiallagde t-skjorter.

— Thor har betydd alt for norsk sykkelsport. Han er den klart viktigste personen i forhold til å bygge opp idretten i Norge, og når vi var så heldige å få sykle dette rittet sammen med ham, er det klart vi måtte gjøre litt stas på ham, sier Roy Hegreberg, sportssjef i Team Østerhus.

Hushovds fanklubb

I Belgia har Thor Hushovd sin egen fanklubb, kalt Team Hushovd. Ankie Smeets, en av lederne, sto sammen med damene i fanklubben ved startområdet. Hun har fulgt Hushovd siden 1998. — Jeg husker da han ble U23-verdensmester i Valkenburg, som er min hjemby. Jeg tenkte at han kom til å bli en stor rytter og siden har jeg reist rundt med ham på ritt i alle år. Det er trist at han gir seg nå, og jeg kommer helt sikkert til å gråte litt i kveld, sier hun.

GODT SELSKAP: Thor Hushovd med sønnen på armen og trener Atle Kvålsvoll på sin venstre side. Foto: ARILD SANDVIK

Hushovd selv var stolt over all stasen som ble gjort på ham i startområdet.I målområdet var det ikke mindre som ventet. Først ble Hushovd tatt med opp på podiet som den eneste utover de tre beste rytterne for dagen. Der ble han hyllet og foretok den symbloske handlingen med sykkelen. Deretter ventet drøssevis av intervjuer, før han satte seg på sykkelen igjen, tok en dusj i BMC-bussen og kom tilbake til VIP-området ved målgang.

Der ventet ny hyllest, fra både supportere og arrangøren.

— Det har vært en dag full av følelser og emosjonelle ting. Men det har blitt en veldig bra avslutning på karrieren. Jeg er nesten tom for ord nå, for det har blitt så mye. Alle er veldig hyggelige og det har vært enormt mye positiv oppmerksomhet. Jeg må si jeg er smigret.