Norges langrennsdominanse skjer ikke bare i sporet. Den samme gjelder for pengene som FIS deler ut til nasjonene. I følge franskmannen Maurice Manificat får Norge 80 prosent av pengene fra FIS. Det får franskmannen til å reagere.

— Vi har forsøkt å si ifra til FIS om at det må skje en omfordeling av pengene. Per dags dato er det slik at Norge får rundt 80 prosent av FIS-pengene. Men jeg har jo ingenting å si i denne saken. Alt jeg kan gjøre er å trene, bli bedre og konstatere at dette er et problem, sier han ifølge svenske Expressen.

— Dårlig for oss

Franskmannen var den eneste som klarte å hamle opp med nordmennene i Davos. På 30 kilometeren lørdag, ble han nummer to 20 sekunder bak Martin Johnsrud Sundby og åtte sekunder foran Anders Gløersen på tredjeplass.

Og han melder seg på i den store gruppen som mener Norges dominanse er ødeleggende.

— Definitivt. Det er dårlig for oss begge at det bare handler om én nasjon, sier franskmannen til den svenske avisen.

Forandring kommer

Pengene fra FIS fordeles slik per i dag:

Det internasjonale skiforbundet betaler reise, losji og utgifter for de 30 best seedede løperne ved hvert verdenscuprenn. Men Manificat får viljen sin. Og det har vært klart siden oktober.

Fra og med 2016/17-sesongen, vil FIS dekker kostnadene for de 15 beste løperne, de resterende pengene fordeles jevnt mellom de ti beste nasjonene, men at en nasjon maks kan få dekket utgiftene for seks utøvere.

Slik ordningen er nå, får Norge så godt som samtlige utøvere. Det blir det slutt på neste sesong. Og det er ikke mange andre enn Norge som vil merke den negative effekten av regelendringene. Mens Norge stiller med åtte til ti løpere på startstreken i verdenscupen, stiller eksempelvis Sverige med seks og flere andre med kun fire.

— Norge får dekket utgiftene for litt færre utøvere, mens flere nasjoner får en del av potten, sa Vegard Ulvang til NRK da regelendringene ble klare.

Landslagssjef Vidar Løfshus sa følgende om saken tilbake i oktober.

— Det er ikke så dramatisk som vi fryktet. Når det var snakk om et makstak på fire utøvere, kunne vi fått utgifter over en million kroner. Nå blir det nok ikke mer enn noen hundre tusen.