Tenåringen Gaurika Singh fra Nepal svømte inn på 1,08,45 og vant faktisk sitt heat, men tiden var ikke god nok til å gå videre på 100 meter rygg. 34 utøvere prøvde det. Hun ble nummer 31 og i alle fall ikke sist.

Godt over 10.000 aktive fra over 200 land er med i Rio. Den unge jenta med tannreguleringen har fått en del medieomtale. Hun er 40 år yngre enn eldste deltager, som er Mary Hanna fra Australia. Hun driver med ridning. I den idretten har man ofte eldre deltagere, også I 60-årene.

Jordskjelvet i Kathmandu 2015 gjorde stor skade. Foto: NTB Scanpix

Jenta, som til daglig bor i London, var i Kathmandu da det forferdelige jordskjelvet inntraff 25. april 2015. 9000 mennesker mistet livet. Skjelvet hadde en styrke på 7,9 på Richters skala. Hun vil være preget av det hele livet, og husker at moren skjøv henne under en stol. Ødeleggelsene etterpå var vonde å se. I dag gir hun sine pengepremier til et jordskjelvfond.— Det hjelper ikke så mye, men litt, sier hun.

Kan rekke mange OL

Singh må tenke fremover. Det skal bli flere mesterskap, sier hun.

13-åringen kan rekke ganske mange slike internasjonale opptredener med den alderen hun har. I Norge ville toppidrettsjef Tore Øvrebø aldri tatt med en så ung utøver, men jenta som er bosatt med sine foreldre i London, fikk sjansen.

Da hun sto i mixed-sonen etter løpet, kom det frem at hun var utrolig godt fornøyd bare med å få delta.

Bor og trener i London

Aldri har en svømmer fra Nepal vært i OL tidligere, og hun trodde heller ikke at det skulle skje henne. Til daglig trener hun i London, der familien har bodd siden hun var to år gammel. Faren jobber ved et sykehus der, men nå er han i Rio og sto stolt på tribune da datteren fikk sin OL-debut.

Det hun må ta med seg videre er at hun er den ynste svømmeren som har vunnet et heat i OL. Hun har fått sitt livs største opplevelse bare ved å komme til Rio, og bo i deltagerlandsbyen.

— Jeg tror nesten ikke hvor stort det er. Det er massivt, sier Singh.

Hun svømte ved siden av Mitch Larkin under oppvarmingen, og ble nesten bergtatt. Han er henne sidol, verdensrekordholderen på rygg. Ungjenta håper å se ham i aksjon under finalen. Hun skal reise fra Brasil den 13. og drar deretter til Nepal på ferie.

Markedsføring fra FINA

— Jeg er spent på om hun kommer til å fortsette, og det vil bli tøft å ta seg opp på det nivået som kreves. Det hun har levert er på et såpass lavt nivå, sier tidligere landslagstrener Frank Pedersen.

I mange år har han jobbet med svømming i Lambertseter, der man har gode 13-åringer.

— Men det ville aldri vært aktuelt å sende dem til OL, ut fra barneidrettsbestemmelsene.

— Den unge jenta fra Nepal har trolig fått en spesiell invitasjon. Det er egentlig en høyere aldersgrense for å delta i OL. Men Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) prøver å få med utøvere fra flest mulig land. Jeg tenker at det sportslige ikke har vært i fokus for henne, men selve opplevelsen. Og det er greit nok. Det er ikke mange nasjoner det hadde vært mulig å gjøre dette. Det handler om markedsføring. På det måten støtter FINA sporten fra u-land svømmemessig.