ALFHEIM: TIL 3 sikret en dramatisk 3-2-seier mot Kvaløya i toppkampen i 4.-divisjon mandag kveld og tok dermed over tabelltoppen i divisjonen med like mange poeng som Kvaløya (35 poeng), men har nå bedre målforskjell og tre kamper igjen å spille, en kamp mer enn Kvaløya.

– Opprykket er over, de fikk det nå. De kommer til å stille det samme laget ut sesongen og da sier det seg selv. Vi er det beste laget i 4.-divisjon, så jeg tror ikke de vil få trøbbel mot noen av de andre lagene for å si det sånn, sier Kvaløya-trener Gaute B. Olsen.

– Valset over de

FRUSTRERT: Kvaløya-trener Gaute B. Olsen er meget krass i sin kritikk av TIL. Foto: Foto: Robin Andersen

Kvaløya sto med 8-1-2 på sesongens 11 første kamper, men har etter en svak høstsesong mistet forspranget (3-1-5). Samtidig reagerer Olsen sterkt på at TIL 3 siden de øynet mulighetene til opprykk, valgte å flytte ned såpass mange spillere fra andrelaget. – Det laget her må diskutere hvor moralsk riktig det er å flytte ned et lag som har rykket opp en divisjon for å rykke opp en divisjon til.

Olsen er krystallklar på at det opprinnelige TIL 3-laget er et lag de ville hatt få problemer med å slå.

– Vi hadde valset over dem, så det er surt, men ifølge reglene er det ikke noe vi kan gjøre med det. De får lov til å holde på å styre og stelle i TIL og får flere og flere fiender rundt omkring i Tromsø-fotballen. Det er slik de har holdt på de siste årene og det får de bare fortsette med. Jeg skal i hvert fall ikke på Alfheim flere ganger. Jeg har kuttet Alfheim for flere år siden og det har rett og slett med måten de driver på med litt nedover i systemet. Jeg har ingen følelser for den klubben lenger , sier Olsen.

Olsen er ikke nådig i sin kritikk av TIL.

– Moralsk sett synes jeg det er helt forkastelig når de plutselig finner ut de har muligheten til å rykke opp, så flytter de ned 7-8 spillere som stort sett har spilt 3.-divisjon i år. Det er helt på trynet slik jeg ser det og utrolig surt for oss som jobber knallhardt og har et mål for året og så oppdager man plutselig at det målet forsvinner, rett og slett fordi TIL har funnet ut at de skal rykke opp med to lag i år, sier Olsen.

– Skaper skjevhet

Han kritiserer også TUIL 2 og Finnsnes 2 som spiller i samme divisjon.

– De bøtter på med A-lagsspillere når det har passet dem. Det er ikke noe ulovlig med det, men det skaper en skjevhet i systemet. Vi har møtt mange gode andrelag i år, som stort sett ikke konkurrentene vår har møtt, sier Olsen.

Sportssjef i TIL, Svein-Morten Johansen sier han forstår Kvaløyas frustrasjon.

OPPRYKK: Sportssjef i TIL, Svein-Morten Johansen, sier han forstår Kvaløyas frustrasjon, men mener TIL har sitt på det rene. Foto: Tom Benjaminsen

– Jeg så kampen og de gjorde en god jobb og skapte bra trykk og var veldig bra til tider. Når de var i ganske lik posisjon i fjor og nært opprykket, skjønner jeg at det er surt. Leverer man over tid, vil man klare et opprykk og Kvaløya har vært nær nå flere ganger, samtidig ser du jo eksempelet med TUIL. Det er en utfordring i Norge med 2. og 3.-lagene, men TUIL greier stort sett å rykke opp uavhengig av det når de er nede, sier Johansen.

Spillerutvikling

For han mener TIL 3 gjør rett i å forsøke å toppe laget for å rykke opp.

– Vi har et mål om å rykke opp med TIL 3 og være på lik linje med Godset og Odd som har 2. og 3.-lag i 2. og 3.-divisjon. Det skaper en best mulig kamparena for de unge spillerne. Det er samme system som i Spania og det er bra for spillerutviklingen, men det vil alltid være de samme utfordringene med 2. og 3.-lag i divisjonssystemet, sier Johansen.

At TIL 3 stiller meget sterk i sesongavslutningen står Johansen inne for.

– Men alle spillerne utpå der har spilt for TIL 3 i år tidligere. Bærebjelkene fra TIL 2 som Jostein (Gundersen) og Fredrik (Michalsen) var for eksempel ikke med, sier Johansen.

TIL 3-trener Stian Ryslett bekrefter også at TIL 3 nå vil stille sterkt ut sesongen.

– Spesielt når det er så mye på spill. Det var mange TIL 2-spillere i denne kampen og vi ønsker å klare opprykket som vil bety en mye bedre kamparena for våre nest beste spillere, sier Ryslett.

– Skaper aktivitet

Kenneth Skoglund i Troms fotballkrets skjønner at dagens fordeling med overflytting av spillere kan skape ujevnheter, men mener regelen fungerer bra.

– Det skaper mer aktivitet og flere og bedre lag i breddefotballen når lag kan stille med 2. og 3.-lag. Vi vet at det av og til av ulike årsaker stilles med ujevne lag og man kan flytte inntil fem spillere ned fra et andrelag til et tredjelag. Vi synes regelen er positiv fordi den skaper mer aktivitet og flere lag, men i noen tilfeller vil det komme et skjæringspunkt der noen lag flytter ned flere spillere fra høyere divisjoner, sier Skoglund.