Fotball TippeligaenStart - Lillestrøm 2 - 0Kristiansand stadion10.09.06Foto: Tomas Rolland, Digitalsport Robert Koren - Lillestrøm - i duell med Sebastian Schindzielors - Start - Foto: Tomas Rolland - Digitalsport
Fotball Tippeliga Viking Stadion 170607Viking - TromsøFoto: Sigbjørn Andreas Hofsmo, DigitalsportPeter Ijeh jubler sammen med Allan Gaarde - Søren Berg Foto: Digitalsport
Fotball , 03 mai 2006 , Tippeligaen , Vålerenga - Viking , 1-0,Tore Andrè Flo , Vålerenga , Tore Andre Flo Foto: Digitatalsport

SEBASTIAN SCHINDZIELORZ. Noen som husker ham?

I fjor sommer ble han hentet til Kristiansand for å bli Starts nye midtbaneanker. Han var 27 år gammel. I den perfekte alderen, med andre ord.

På CV'en hans kunne vi lese at han hadde vært kaptein i FC Köln, han hadde kamper for det tyske U-landslaget og hadde også vært innom den tyske A-landslagstroppen.

Det måtte da være et skikkelig scoop, var det mange som trodde. Så feil går det an å ta.

Tilfellet Schindzielorz

Tre kamper fra start var alt. Nå er han å finne i greske PAE Levadiakos. Ingen fotballglade sørlendinger savner spilleren som presenterte seg selv som en pitbull.

Schindzielorz er ikke den eneste som har prøvd lykken, sportslig mislyktes så det synger, men likevel sugd ut penger av norske klubbkasser. Han blir garantert ikke den siste heller.

Rundt 30 spillere ble hentet til norske toppklubber i sommerens overgangsvindu for to år siden. I fjor var det 36. Hittil i sommer er tallet 25. Ikke bli overrasket om det dukker opp mellom 10 og 20 overganger til før vinduet stenges og klubbene må greie seg med dem de har resten av sesongen.

Tilfellet Ijeh

Klubbdirektører og agenter jobber på spreng. De har alle en drøm om å skyte gullfuglen i sommermarkedet.

  • Som Odd gjorde da de hentet hjem Tommy Svindal Larsen for to år siden.

  • Som Viking gjorde da de lokket Peter Ijeh til Viking i fjor sommer.

  • Som Rosenborg gjorde da de på sommeren i fjor bladde opp rundt 10 millioner kroner for Marek Sapara.

  • Som Stabæk gjorde da de ble servert Somen A. Tchoyi fra Odd-benken for ett år siden.

  • Som Lillestrøm gjorde da fisket Bjørn Helge Riise hjem fra glemselen i Belgia for to år siden.

Dette er fem eksempler på sommergleder. Eksempler på det stikk motsatte er det langt, langt flere enn tilfellet Sebastian Schindzielorz.

Tilfellet Flo

Tore André Flo ble en gedigen flopp i Vålerenga før han dro videre til akkurat samme skjebne i Leeds. Ett år etter at Rune Lange kom til Vålerenga og Eirik Bakke skrev under for Brann, er det fortsatt mange som går rundt og venter på når disse karene skal begynne å levere varene.

I forhold til kostnader og forventninger er Lange og Bakke gedigne fiaskoer. Da hjelper det ikke å forklare det hele med skadeproblemer.

Ettersom vi her i Aftenposten presenterte Flo og Rosenborg-floppen Sebastien Eguren som de beste og mest spennende kjøpene for to år siden, vil det være skivebom å lage en lignende liste nå.

Et nytt tilfelle

Men det er lov å se litt inn i kuleglasset:

Lillestrøm kan med god tro at Markus Kiesenebner blir en slags Sapara. Start ser ut til å ha funnet storscoreren de mangler i Ole Martin Årst, hvis han ikke er over the top da. Mens Fredrikstad kan håpe at de har funnet den etterlengtede midtbanesjefen i Kasey Wehrmann.

Så får Vålerenga bare jakte videre på spydspissen som skal sette en stopper for scoringsskrekken. Så lenge de leter, er det håp.

Etter sommerbommene Flo og Lange, er det grunn til å håpe at alle gode ting er tre...