Onsdag ble det kjent at den katalanske storklubben Barcelona har invitert Norges supertalent Martin Ødegaard (15) til et besøk.

Barcelona, som tre ganger skal ha sendt speidere for å se Strømsgodset-talentet i aksjon, er langt fra den eneste europeiske storklubben som skal være interessert.

Det spørs imidlertid ikke om Barcelona er tvunget til å trå mer varsomt enn andre interessenter, som for eksempel Real Madrid og Liverpool.

Anke

Barcelona har nemlig anket en FIFA-dom, der det ble konkludert med at klubben hadde brutt reglementet for ervervelser av mindreårige, til idrettens voldgiftsrett.

Barcelona skal presentere sin sak for idrettens voldgiftsrett innen utgangen av oktober. Dermed må klubben for enhver pris unngå at deres fremstøt mot Ødegaard ikke blir misforstått.

Det argumenterer nest-redaktør i sportsavisen El Mundo Deportivo Miguel Rico for i en artikkel.

— Det at Barcelona er straffet for sin overgangspolitikk plasserer Ødegaard-episoden (invitasjonen fra Barcelona, journ. anm.) i en sammenheng som er svært interessant journalistisk sett. Alt som Barcelona gjør bør vurderes og observeres nøye, slik at det ikke kan tolkes som et forsøk på å omgå regelverket, skriver Rico.

Signerte spillere fra Kamerun

Det var i april at det internasjonale fotballforbundet FIFA konkluderte med at Barcelona hadde brutt overgangsreglene for ervervelser av mindreårige spillere.

For europeiske klubber er det ikke lov å signere spillere under 18 år fra andre land, med mindre minst ett av følgende krav oppfylles:

  • De to klubbene er begge innenfor EØS-området.

  • Spillerens foreldre flytter dit den nye klubben holder til på grunn av ikke-fotballrelaterte årsaker.

  • Spilleren bor i 50 kilometer unna en landegrense og den nye klubben holder også til innenfor 50 kilometer av den samme landegrensen.

Siden det var mindreårige spillere fra Kamerun og Sør-Korea Barcelona signerte til sitt berømte ungdomsakademi «La Masia», konkluderte FIFA med at klubben hadde brutt regelverket.

Nye muligheter ved 16-årsdagen

Straffen var at Barcelona ble nektet å signere spillere i de to påfølgende overgangsvinduene. Barcelona anket først saken til FIFA, men anken ble avslått. Nå forbereder klubbens advokater anken til idrettens voldgiftsrett.

Ankene har kjøpt storklubben tid. De ga nemlig Barcelona muligheten til å signere spillere i denne sommerens overgangsvindu, noe de utnyttet ved å signere syv førstelagsspillere, deriblant stjernespiss Luis Suárez.

Med mindre Barcelona når gjennom med anken, vil de imidlertid ikke kunne signere spillere i de to neste overgangsvinduene.

I så fall kan Barcelona se seg tvunget til å inngå en muntlig avtale med Martin Ødegaard om en eventuell overgang, for så å signere han formelt sommeren 2016, da Ødegaard er blitt 17 år. Det kan godt være en strategi som lykkes. Ødegaard har nemlig hele tiden gjort det klart at han ikke har planer om å forlate Strømsgodset med det første.

Det hadde uansett ikke vært aktuelt for Barcelona å signere han i sommer, selv om de hadde dispensasjon til å gjøre overganger. Ødegaard er nemlig under 16, noe som betyr at det er ulovlig å signere ham for en utenlandsk klubb, med mindre foreldrene hans flytter til et annet land av grunner som ikke er fotballrelaterte.

Ødegaard fyller imidlertid 16 år 17. desember, og den fødselsdagen er svært viktig i fotballsammenheng. Da er det nemlig lovlig for enhver klubb innenfor EØS-området å signere ham, så lenge de oppfyller en rekke formelle krav som at de må garantere for spilleren utdanningsmuligheter ved siden av fotballen. Slike krav er som regel ikke noe problem for Europas største fotballakademier å oppfylle.

Ødegaard er for øyeblikket på landslagssamling i sammenheng med EM-kvalifiseringen. 15-åringen fikk ikke sjansen mot Malta fredag, men mandag venter en ny mulighet til å bli tidenes yngste som spiller en EM-kvalifiseringskamp, når Norge møter Bulgaria på Ullevaal Stadion.