TA’QALI/OSLO (aftenposten.no): På tross av at han ikke spilte ett eneste sekund, var Martin Ødegaard en ettertraktet person i pressesonen etter Norges 3-0-seier over Malta.

Kampens gigant Joshua King satte inn 3-0 fire minutter etter pause. Da var kampen i realiteten avgjort, men Ødegaard ble likevel sittende på benken. I stedet ble Jone Samuelsen, Håvard Nielsen og Harmeet Singh byttet inn av landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

Det skapte reaksjoner på sosiale medier.

Martin Ødegaard startet på benken - og der ble han sittende. Foto: Digitalsport

Kunne blitt historisk— Hva er poenget med å ta med Martin Ødegaard hvis han ikke skal få kjenne på nivået i en kamp som denne nå? skriver VGs Morten Stokstad på Twitter.

Han var langt fra den eneste som reagerte. «Ødegaard» var et av ordene som ble hyppigst brukt på Twitter i Norge på slutten av kampen og rett etter at dommeren blåste av på Malta.

— Finnes det én grunn til å ikke sette inn Ødegaard her? skriver NRKs spaltist Thore Haugstad.

— Hva er vitsen å ha Ødegaard med hvis han ikke skal få føle på nivået? Borte mot Malta leder vi 3-0 og han nektes innhopp? I'm baffled, skriver C More-programleder Jon H. Børrestad.

Hadde han kommet inn på banen, ville 15 år og 298 dager gamle Martin Ødegaard blitt tidenes yngste spiller i en EM-kvalifisering. Men Godset-profilen tar Høgmos avgjørelse med knusende ro.

— Når man sitter på benken vil man jo alltid komme inn. Men jeg vet jeg kommer til å få mange flere sjanser, så det går helt fint, sier Ødegaard til Aftenposten.

Nå gjenstår det å se om han får sjansen når Bulgaria kommer til Ullevaal mandag.

— Vi får se. Jeg har ikke hørt noe om den kampen. Det får dere ta med Høgmo. Men jeg er uansett klar, sier unggutten.

- Får flere sjanser

På pressekonferansen etter kampen sa Høgmo at publikum kommer til å få se Martin Ødegaard mot Bulgaria på Ullevaal mandag – uten å utdype det videre.

— Han behandles ikke på noen annen måte enn andre på laget. Og han skal spille fotball i kanskje 18 år til, så han får mange nye sjanser, sier Høgmo til Aftenposten og smiler lurt.

Det er supertalentet enig i:

— Jeg kommer til å få nye sjanser, så dette stresser jeg ikke noe med, sier Ødegaard.

Stefan Johansen kjenner Ødegaard fra tiden i Godset. Han snakket med unggutten i garderoben etter kampen, og sier Ødegaard tok «vrakingen» fint.

— Underveis i kampen rakk jeg ikke å tenke på det, jeg har mine egne oppgaver. Men han er en tålmodig gutt og lar seg ikke stresse av det der. Husk på at han bare er 15 år. Det virket ikke som han hadde noen problemer med å sitte på benken. Men alle vil jo spille, sier Johansen.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb bare flirte da han fikk spørsmål om hva han ville gjort med Ødegaard hvis han var landslagssjef.

— Hehe. Det der skal Per-Mathias få lov til å svare på og ikke jeg, sier Semb til Aftenposten.

PS! Martin Ødegaard har fortsatt god tid (318 dager) på å ta EM-kvalifiseringsrekorden til Sigurdur Jónsson (se fakta).

Fakta:

EM-kvalikhistoriens 8 yngste debutanter:

1. Sigurdur Jónsson (16 år og 251 dager)

2. Peter Jehle, Liechtenstein (16 år og 265 dager)

3. Levan Kenia, Georgia (16 år og 325 dager)

4. Daniel Frick, Liectentstein (17 år og 79 dager)

5. Ronny Büchel, Liechtenstein (17 år og 82 dager)

6. Gareth Bale, Wales (17 år og 83 dager)

7. Vagif Javadov, Azerbaijan (17 år og 100 dager)

8. Romelu Lukaku, Belgium (17 år og 113 dager)

De yngste målscorerne:

1. Gareth Bale, Wales (17 år og 83 dager) mot Slovakia 7. november 2006. 2. Levan Mchedlidze, Georgia (17 år og 207 dager) mot Skottland 17. november 2007. 3. Ben Sahar, Israel (17 år og 230 dager) mot Estland 28. mars 2007. 4. Wayne Rooney, England (17 år og 230 dager) mot Makedonia 6. september 2003. 5. Zoran Filipovic, Jugoslavia (18 år og 92 dager) mot Øst-Tyskland 9. mai 1971. Kilde: Uefa.com

Martin Ødegaard

  • Født 17. desember 1998 (15 år)

  • Klubb: Strømsgodset

  • Mål/målgivende pasninger i 2014: 3/7 (11+7 eliteseriekamper)

  • Ble tidenes yngste A-landslagsspiller for Norge mot Emiratene i august

  • Sønn av tidligere Strømsgodset- og Sandefjord-spiller Hans ErikØdegaard.