Statistikksenter Eliteserien:

Jeg var i hvert fall blant de yngste på foreldremøtet i går !

Morten Berre (35) skal ikke beskyldes for å være PR-kåt, og fotografering på en nyklipt gressplen utenfor treningsfeltet på Valle er ikke en drømmesituasjon for ham, men Vålerenga-angriperen humrer ved tanken på at han og bestekompis Freddy dos Santos (34 år i dag) nå er Oslo-lagets udiskutable nestorer.

Før morgendagens seriefinale mot Rosenborg på Lerkendal er det mye fokus, som det for øvrig har vært i hele år, på de nye, unge Vålerenga-spillerne som hevder de er «Norges beste lag».

Men ingen fremgang uten kontinuitet. På morgendagens Vålerenga-lag er Morten Berre og Freddy dos Santos representantene for rutine. Og lang fartstid i klubben.

Ny kontrakt?

Freddy dos Santos, nå inne i sin tiende Vålerenga-sesong, har vært avskrevet gang på gang, var borte fra fotballen på grunn av hjertetrøbbel, men har gjort beslag på høyrebacken i år i konkurranse med yngre lagkamerater. Dagens bursdagsbarn har spilt 22 av 25 seriekamper i år.

Hvordan ender årets eliteserie? Prøv vår tabellkalkulator her!

Morten Berre er ett år eldre, er snart ferdig med sin åttende Vålerenga-sesong, og har år etter år måttet kjempe mot nyinvesteringer – mange av dem kostbare – i Vålerenga-angrepet. Men Berre har klamret seg fast, alltid levert varene (syv seriemål til nå i år), og spilt samtlige kamper i årets suksessesong.

Nå er han i dialog om å forlenge kontrakten som snart løper ut.

Avisene har satt opp sine antatte førsteellevere før seriestart, jeg har vel ikke figurert på de lagoppstillingene siden 2004 eller 2005. Men jeg har stort sett alltid fått spille. Det er viktig å ta opp konkurransen , sier dos Santos.

Berre føler ikke at han har vært avskrevet fordi «han alltid har spilt».

Du må bare stå på, vise at du fortjener sjansen, da får du også spilletid. Sånn skal det være. Hvis ikke blir det feil , mener Berre.

Har opplevd alt

Duoen spilte sammen på Skeid på midten av 90-tallet. Bortsett fra noen sesonger rundt årtusenskiftet har de vært på samme lag og vanket sammen på fritiden.

De er fortsatt nøkkelmenn på Vålerenga og har opplevd alt fra nesten-nedrykk og nesten-konkurs i 2003 til seriegull i 2005. Berre og dos Santos lever også godt med at det er lagets yngste spillere som får overskriftene.

Jeg skjønner at de stjeler overskriftene. Når du er 19 år skal du være offensiv og full av selvtillit, og ikke grave deg inn i traustheten .

Livet går ofte i sirkel, også for Vålerengas «old boys». Det de opplever med Vålerenga i disse dager er nesten en blåkopi fra høsten 2004. For seks år siden lå Oslo-klubben fem poeng bak Rosenborg seks runder før slutt. De dro til Lerkendal den påfølgende runden, vant 4–1 etter scoring blant annet av Berre, og tapte til slutt seriegullet med ett mindre scoret mål enn trønderne.

Nå er situasjonen den samme. Det er fem poeng opp til Rosenborg, seriefinale på Lerkendal venter i morgen, men denne gangen har Vålerenga ett mål mer scoret enn Rosenborg.

Den gangen, som i år, var vi gode på høsten. Jeg ser likhetene, jeg ser også at vi kan klare det , konstaterer dos Santos.

Men at ett mål skal skille oss denne gangen også har jeg ikke tro på i det hele tatt, det ser jeg som usannsynlig. Det skjer ikke to ganger. Hvis vi slår dem der oppe i morgen vil vi også vinne litt i forhold til målforskjellen , sier Berre.

Han kunne, og burde, avgjort gullkampen alene med keeper på overtid i siste serierunde i 2004. Berre har ikke veldig lyst å rippe opp i den bommen seks år etter.

Vi vant serien året etter og slapp så mye mas mer .

«RBK motiverte»

Begge er enige i at Rosenborg må slås i morgen for at det fortsatt skal være et realistisk gullhåp. Da vil i så fall avstanden kun være på to poeng fire runder før slutt.

Men det blir knalltøft å vinne, Rosenborg er nok veldig motiverte nå. De har vært best de to siste årene og vi må opp mot vårt aller beste for å vinne. Når det er sagt, er både målsettingen og troen at vi skal klare det , melder dos Santos.

Men om 2010 ender med sølv vil de to Oslo-guttene være fornøyde også med det.

Sannsynligvis ville de svart «ja takk, mer enn gjerne» om de ble tildelt nest edleste medaljevalør før sesongstart.

Se høydepunktene fra alle kampene på Lerkendal mellom RBK og VIF fra 2007-2009:

Rosenborg — Vålerenga: 2007-2009