I forkant av 16. mai oppgjøret mot Nest-Sotra ønsket Brann å bytte ut de vanlige cornerflaggene med regnbueflagg, som har blitt et symbol for kampen for homofiles rettigheter.

NFF nektet imidlertid Brann å gjøre endringen, og henviste til at FIFA ikke tillater markeringer på spillebanen.

Av samme grunn varslet fotballforbundet tidligere fredag at de ville be Lyn om en forklaring, etter at 2. divisjonslaget valgte å gi blaffen i forbudeti sammenheng med torsdagens kamp mot KFUM.

Problemet er bare at regnbuecornerflagg er helt greit for FIFA. Nå innrømmer NFF at de ikke hadde oppdatert sitt eget regelverk i takt med det internasjonale forbundets regelverk.

— Dette er helt nytt for oss

Det var i en epost tilBranns supporterklubb, først gjengitt av fotballtidsskriftet Josimar, at FIFA opplyste om at de ikke har noen problemer med en slik markering.

— Takk for informasjonen om den interessante markeringen som involverer regnbueflagg som hjørneflagg hos SK Brann i Norge. Sett fra juridiske og markedsmessige perspektiver, er vi glade for å informere dere om at vi ikke har noen problemer med at en liga eller et landslag eller klubblag bruker regnbueflagg som hjørneflagg. Med tanke på denne saken, vil ikke bruk av regnbueflagg bryte noen av FIFAs spilleregler. Vi anser det heller ikke som kommersiell reklame, skriver Gerd Dembowski, FIFAs leder for mangfold og antidiskriminering.

Dermed var det feil av NFF å vise til FIFA når de ikke tillot regnbuecornerflagg.

— Vi har registrert det. Dette er helt nytt for oss, sa kommunikasjonsdirektør Yngve Haavik i NFF når Aftenposten konfronterte han med FIFAs epost.

- Burde ikke NFF sjekket FIFA-reglene nærmere før de ble brukt som begrunnelse?

- Som sagt var det vår klare forståelse at en slik markering ikke var innenfor regelverket. Da har man ikke sett behovet (for å sjekke nærmere, journ. anm.), i og med at man har vært sikre på at det er slikt regelverket skal tolkes. Nå tar vi forbehold om at eposten fra FIFA er korrekt, og det har vi ingen grunn til å betvile, sa Haavik.

Hadde ikke oppdatert reglene

En stund etterpå opplyser Haavik om at FIFAs regelverk har blitt endret nylig, noe som har ført til en oppmykning når det gjelder markeringer.

NFF hadde imidlertid ikke tilpasset FIFAs endringer til sitt regelverk.

— Nå har vi fått muntlig informasjon fra FIFA om at regelverket ikke skal legge hindringer for den type markeringer som ble planlagt på Brann Stadion. Vi ser positivt på de signalene vi nå har fått fra FIFA, og vi er glade for å kunne legge denne saken bak oss, sier Haavik.

- Betyr dette at NFFs regelverk også vil bli endret?

— Ja. Så snart vi har fått en skriftlig bekreftelse på regelverket fra FIFA.

Videre forteller Haavik at homoflaggsaken har blitt diskutert i møter i forbundsstyret og forbundets etiske komité så sent som i dag, fredag.

Det var arrangementsjef i NFF Dag Vestlund som viste til FIFA-direktivet i et intervju med Bergens Tidende 15. mai. Vestlund har ikke besvart Aftenpostens hendenvelser fredag kveld.

— Fotball skal være en arena for alle

Det har skapt sterke reaksjoner at NFF ikke tillot Brann å bruke regnbueflaggene. NFF fikk forøvrig også kritikk fra aktivister for homofiles rettigheter i mai i fjor, da i sammenheng med privatlandskampen mot Russland.

Enkelte hadde et ønske om å ta med regnbueflagg på tribunen, for å protestere mot Russlands kontroversielle anti-homolov, men NFF sa nei, med henvisning til at kampen skulle handle om fotball, og at fotballforbundet ikke ville ta stilling til politiske spørsmål.

Yngve Haavik i fotballforbundet er klar på at NFF ikke er motstandere av kampen for homofiles rettigheter.

— Vårt holdningsarbeid omfatter definitivt også seksuell orientering, sier Haavik.

— Vi er enige om målet, vi er enige om at fotball skal være en arena for alle, selvfølgelig også homofile fotballspillere. Vi ønsker det samme, fortsetter han.