Jason Collins ble den første åpne homofile spilleren i NBA da han sto fram i 2013. Siden han la opp i 2014, har Collins snakket ut om homofiles rettigheter og inkludering innen idrett.

I et intervju med BBC, går Collins hardt ut mot at det internasjonale fotballforbundet, FIFA, har gitt VM til Russland og Qatar, to land med lover mot homofili.

FORBUNDENES ANSVAR: Jason Collins gir forbundene, nasjonalt og internasjonalt, ansvaret for å stå for åpenhet og tolleranse innen idretten. Men da kan ikke land med lover mot homofili belønnes med mesterskap, mener den den homofile idrettsaktivisten. Foto: NTB Scanpix

— Når man er et ledende organ som FIFA, kan man ikke ha mesterskap i land hvor det er lover mot homofili. Man kan ikke gi land slik makt, uansett om det er Qatar eller Russland. Man kan ikke gi dem mesterskap. Punktum, sier Collins, som legger til at han er skuffet over FIFA.

- De har alt ansvar

Gjert Moldestad, redaktør i Branns supportermagasin Den 12. mann, har jobbet mye med inkludering for homofile innen idretten, spesielt fotball. Han er helt enig med Collins' uttalelser.

— De sitter med alt ansvar i denne saken. De forvalter fotballens største mesterskap og fest, for det er det det er! Det er en fotballfest hvor alle deltar med engasjement og interesse for sin nasjon eller sin favorittspiller. Det skal være en fest for alle. Og med den myndigheten FIFA har, ligger det et ansvar om hvem man gir mesterskap til. Når de gir til Russland og Qatar, må de stille krav eller la være å gi til dem i utgangspunktet, sier Moldestad.

En ofte brukt krykke i slike debatter er at man ikke skal blande politikk og idrett. Men Moldestad stiller seg uforstående hvordan legningsspørsmål kan være politisk når rasisme havner utenfor.

— Det er lettere å ha et standpunkt mot rasisme for der er den store majoriteten enig. Når det gjelder LGBT-spørsmål, er det vanskeligere, sier Moldestad.

Død og diskriminering

Han syns det er spesielt ille at Qatar har fått VM. Sammen med de øvrige landene i de arabiske landene i Gulfen (GCC) i oktober 2013, gikk Qatar inn for å innføre en medisinsk test, utviklet i Kuwait, på landets besøkende for å kunne oppdage eventuelle homofile og nekte dem inngang til landet.

— Hvis de fikk velge, ville de testet alle supporterne? Hva med spillerne? Hadde de blitt nektet spill hvis noen av dem testet positivt? Og hva hvis det var snakk om rase her? At jøder ikke fikk besøke arrangørlandet, spør han retorisk.

En annen stor ripe i lakken for Qatar og FIFA er bo— og arbeidsforholdene utenlandsarbeiderne på VM-anleggene i Qatar. Arbeidsforholdene har møtt massiv kritikk i lang tid, og nylig var TV2 og Josimar på besøk blant arbeiderne hvor de smuglet inn et kamera og filmet boforholdene.

— Det som foregår der er omtrent slavearbeid, men det FIFA snakker mest om er hvor problematisk varmen er der? Ja, jeg skjønner at det er en utfordring, men det er nummer 50 på lista, sier en opprørt Moldestad.

Boikott?

Boikott mot mesterskapene har vært debattert tidligere, og også i sammenheng med friidretts-VM i Russland i 2013 og OL i 2014. I intervjuet med BBC, sier Collins at det må være opp til hver enkelt om de vil boikotte eller ikke. Men hvis man drar, bør man bruke sin posisjon som utøver til å snakke ut mot diskriminering.

— Under NCAA-sluttspillet (collegeidrett, jour.anm.) i basketball, var jeg i Indianapolis i Indiana. Der har man nettopp innført en ny lov om religionsfrihet som gir kristne rett til å diskriminere mot homofile og lesbiske. Men jeg valgte å dra dit for å snakke om åpenhet og mangfold i skolebasket. Som utøver har man en unik plattform, sier Collins.

— Jeg kunne dratt til Russland og Qatar for å spille mesterskap selv, men du kan banne på at jeg hadde brukt stemmen min mens jeg var der og rettet fokus mot problemene!

Igjen får han full støtte av Moldestad, som roser norske spillere som Erik Huseklepp, Yann-Erik de Lanlay og Tom Høgli som nylig har stilt opp for Twitterkampanjen #tacklehomophobia. Der har spillerne tatt bilder av seg selv med plakater med slagord som "Who am I to judge. #tacklehomophobia".

PASSIV: Gjert Moldestad mener det ikke er noe som heter "nøytralitet" innen likestilling i idretten. Kun passivitet. Foto: Arkiv

— Mange spillere vil uttale seg. Tom Høgli fortalte at det var kjekt som fotballspiller å få være med på noe som betyr noe. Spillere har en mulighet til å si ifra, og der vil jeg rose min "egen" klubb, Brann, som har gjort en kjempejobb, sier Moldestad.Eksempelvis søkte Brann om å få ha regnbuefargede cornerflagg den 16. mai, etter initiativ fra Moldestad og andre supportere, men fikk forslaget avslått fra forbundet.

- Ikke nøytral, kun passiv

Moldestad ser gjerne at NFF følger bergensklubbens eksempel og står fram som en pådriver i kampen for likestilling innen toppfotballen.

— Jeg så at NFF, idrettsforbundet og LO gikk ut og hadde kontaktet FIFA angående arbeidsforholdene i Qatar. Det er flott! Det bør være Norges posisjon i slike saker. Vi bør være en nasjon og et forbund som står i bresjen når sånt kommer opp. Vi har et av de mest åpne samfunnene i verden. Det er få land jeg er mer trygg i enn Norge som homofil. Jeg skulle ønske at NFF var en pådriver for slike saker, sier Moldestad, og understreker at i denne saken kan man ikke være nøytral, kun passiv.

— Dette er snakk om menneskerettigheter. Om retten til å være fri. Og om vi kommer oss til Russland eller Qatar, er det viktig å være der for å si ifra. Men skal vi være passive, så bør vi bli hjemme. Da er det klareste tale, slår han fast.