Arne Scheie falt ned på gulvet i kommentatorboksen som en klut. Han trodde han var på luften, men under Nyttårsrennet i 1996 var det TV-verten som måtte overta.

Scheie kan før dagens store TV-begivenhet le av det som hendte den gangen. Opplevelsen fra nyttårsrennet i Garmisch-Partenkirchen for 17 år siden sitter imidlertid fortsatt i kroppen. Han glemmer det aldri. Historien er slik:

Datt på gulvet

NRK-veteranene Arne Scheie og Jon Herwig Carlsen kommenterer fra rennet, der Espen Bredesen hoppet dårlig i 1. omgang, men gjennomførte det Scheie karakteriserer som en vanvittig 2. omgang. Han og kollegaen er fra seg i boksen. De jubler og tar «high five». De kommenterer som de aldri har gjort tidligere, fordi de er så høyt oppe og en nordmann nær ved å vinne.

Etter sending får de beskjeden om at ingen har hørt dem. TV-vert Terje Sølsnes har måttet overta uten forvarsel. På grunn av tekniske problemer, har Scheie og Carlsen falt ut.

— Jeg datt ned på gulvet som en skureklut, minnes Scheie.

Han har senere aldri opplevd noe lignende, og takker for det.

— Vi pleier å fleipe med at det må ha vært den beste kommenteringen vi har gjort noen gang. Ingen kan jo kontrollere det, ler Scheie.

Han skal som vanlig kommentere nyttårshopprennet. Debuten fant sted 1. januar 1973. Da var det en annen NRK-legende, Øyvind Johnsen, som satt ved hans side. Scheie, som litt tilfeldig hadde overtatt skihopping, etter at han begynte som vikar i statskanalen i 1971 og ble fast året etter, kunne aldri ha forestilt seg at dette skulle bli hans faste oppdrag de neste 40 årene.

Hoppet i det

Selv hadde han en fortid som hoppdommer fra han var 17 år. Det lå i genene. Faren, også med navnet Arne, hadde vært hoppdommer og arrangør av hopprenn i Skedsmo i alle år. For Arne jr ble det naturlig å følge etter ham.

Da sønnen kom inn i NRK, måtte Arne Scheie jr imidlertid droppe «vedhenget».

«Vi bruker ikke jr her i NRK», var meldingen. Senere har han alltid bare vært Arne Scheie.

Han fulgte nyttårsrennene i alle år som ungdom. Helt siden Norge første gang startet med TV-sending 1. januar 1962. Den gangen, og mange år senere, var det dette ene rennet som var tilbudet. Derfor kan Scheie opplyse at han har gått fra én til åtte sendinger under hoppuka. Derfor er det timevis med forberedelser før hver eneste økt, enten det er kvalifisering eller det avgjørende rennet. Nyttårsrennet i Garmisch-Partenkirchen er likevel noe helt spesielt, fordi det er fridag og høy seeroppslutning.

— Skihopping er historie, tradisjon og kultur, mener mannen, som selv var aktiv i bakken i barneårene.

- Men jeg var ei pyse. Da det kom stillaser, hoppet jeg over til dommertribunen. Verden har ikke gått glipp av noe, sier Scheie.

Favorittene

Han husker alle renn fra hoppuka, og går med på å fremheve de fem mest minnerike fra Garmisch Partenkichken:

1: 1982. Roger Ruud vinner etter mange dårlige år.

2: 1983. Armin Kogler slår Steinar Bråten med 1/10. På tavlen står det at nordmannen har vunnet. Det viser seg å være feil.

3: 1994. Espen Bredesen vinner. Han var verdensmester året før og dette var eventyrlig.

4: 1996. Espen Bredesen blir toer. Nedtur i kommentatorboksen.

5: 2005. Sigurd Pettersen vinner, og til slutt hoppuka sammenlagt.

— Det irriterer meg fortsatt at Sigurd fikk så dårlige forhold i Innsbruck i det tredje rennet. Hvis han ikke hadde fått det, ville han vunnet alle fire, slik Sven Hannawald gjorde i 2002. (saken fortsetter)

STEMMEN FRA HOPPUKA: Stemmen til Arne Scheie pleier å vekke mange på 1. nyttårsdag. Han har forberedt seg godt. FOTO: METTE BUGGE

God husk

Tall, karakterer, poeng, navn. For Scheie er jobben livsstil. Han må klype seg i armen, fordi han føler seg så privilegert. Han fikk ingen løfte om fast jobb som vikar, bare vite at han måtte jobbe hver søndag. Nå har han snakket seg gjennom fire tiår.

— Det hender jo at profilerte TV-kommentatoren får kjeft og dårlig kritikk av publikum. Hvordan tar du det?

-Når du snakker til så mange, ville det vært rart hvis ikke noen synes at Arne Scheie er en idiot. Det er selvsagt aldri morsomt å høre, men det er lite du kan få gjort med det. Det finnes heller ingen fasit på hvordan kommenteringen skal gjøres. Du gir veldig mye av deg selv opp gjennom årene, og jeg vet godt etter sending om jeg er fornøyd eller ikke. Heldigvis er det også noen som synes at du er bra, så det veier opp. For meg ligger mye av nøkkelen i gode forberedelser. Der brukte Jon Herwig Carlsen mer tid enn meg. Vi kommenterte hopp sammen i 12 år. Han var en utrolig ressurs for NRK.

- Hvor lenge tenker du selv å holde på?

— Jeg håper å få med meg ei hoppuke til, og så får vi se. Det er ikke opp til Arne Scheie hvor lenge NRK vil benytte meg. Jeg fortsetter så lenge jeg får lov.