Eli Anne Dvergsdal tok en overlegen seier i kvinneklassen av Knarvikmila. Foto: Elias Dahlen
Oppvarmingen i seg selv kunne vært en treningsøkt for mange. Foto: Elias Dahlen
Noen tok seg helt ut under Knarvikmila. Foto: Elias Dahlen
Det er viktig å få i seg næring etter et hardt løp. Derfor hadde arrangøren langt frem mange klaser med bananer for løperne. Foto: Elias Dahlen
Det var tett om plassene da startskuddet for Knarvikmila gikk. Foto: Elias Dahlen

— Tikilometeren er jo Knarvikmila, så jeg er veldig fornøyd. Det gikk akkurat slik jeg tenkte, sier Magnus Sirnes Hjellum, like etter å ha passert målstreken som førstemann på selveste "mila".

To kilometer før mål rykket Gular-løperen ifra Andreas Iden og Frew Zenebe, som vant lørdagens halvmaraton-konkurranse.

Trioen fulgte hverandre fra start til slutt, men det var mannen fra Haugesund som hadde mest å gi på oppløpet.

— Det var et lureløp der ingen egentlig ville dra. Jeg var usikker på om jeg rykket for tidlig, men det holdt heldigvis, sier Hjellum, som har to annenplasser fra Knarvikmila tidligere.

- Vant vi?

På kvinnesiden var Eli Anne Dvergsdal overlegent, til tross for at hun brakk foten tidligere i år og var usikker på formen.

— Jeg har ikke løpt tikilometer på et år, men det gikk veldig greit, sier Dvergsdal, som slo sin personlige rekord med over to minutter.

Under en fotballkamp for Førde i februar var hun uheldig og brakk foten og ble avhengig av krykker i over en måned.

Det hindret henne likevel ikke fra å vinne Knarvikmila nesten fire minutter foran nestemann og sikret samtidig dobbeltseier for Gular.

— Vant vi på herresiden og? Så bra, smiler 23-åringen fra Jølster når

Det hører også med til historien at Dvergsdal vant årets Norgescup i motbakkeløp.

Knirkefri Knarvikmil

Tikilometeren ble løpt for 33. gang i historien, og avsluttet en usedvanlig knirkefri Knarvikmila-uke. I hvert fall om vi skal tro daglig leder, Eddie Mikal Ebbesvik.

— For min del har dette vært et eventyr og det har gått veldig bra med alle arrangementene. Tilbakemeldingene fra funksjonærer og deltakere som har vært med i mange år er at dette er en av de aller beste Knarvikmilene som har vært, sier Ebbesvik.

Han har kun én ting å utsette på etter åtte dager med konkurranser, konferanser og konserter.

— Det er faktisk ingenting som ikke har gått som planlagt. Det eneste må være været på Bergen fjordtur, som gjorde at vi fikk litt færre deltakere der enn normalt. Ellers har det vært mye folk på alt, sier han.

Ebbesvik hadde et mål om å passere 10.000 deltakere i årets utgave. Når BT snakker med han er tallene foreløpig ikke klare, men han er sikker på at de i hvert fall har passert fjorårsrekorden.

— I fjor hadde vi 8710 deltakere og jeg vil tro vi bikker fjoråret. Det blir nok ikke 10.000, som har vært en drøm lenge, men vi er superfornøyd med deltakelsen og det har vært stinn brakke på stadion både lørdag og søndag, sier Knarvikmila-sjefen.

"Ingen" skader

Håpet er at de kan passere Bergen City Maraton med sine 9142 deltakere i årets utgave.

— Det hadde vært gøy, men vi er jo ikke konkurrenter sånn sett. De arrangeres på våren, mens vi er på høsten, så vi komplementerer hverandre, mener han.

Inge Olav Skåden (28) er Røde Kors-medarbeider under arrangementet. Han har heldigvis også lite å melde fra sykestuen på Knarvik Stadion.

— Det er nesten uvirkelig. I dag hadde vi to som trengte gnagsårplaster. Ellers har det nesten ikke vært noen hendelser sammenlignet med tidligere år, sier han.

De to legene som har oppholdt seg på arrangementet har derfor kunnet nyte været mesteparten av tiden.

10.000 bananer

Under Knarvikmila konsumeres det nesten 10.000 bananer, energibarer og vannflasker, som deles ut til utøverne etter målgang.

Mange jakter personlige rekorder, men en av dem som ikke var like opptatt av å komme først i mål var byrådsleder i Bergen, som hadde tatt pause fra valgkamp i egen kommune.

— Dette var artig. Det var min første stafett siden barneskolen, men det er greit å få beveget seg litt, sier Martin Smith-Sivertsen (H).

Byrådslederen løp en etappe av femkilometer-stafetten for å samle bøssebærere til TV-aksjonen senere i høst.

— Om vi ikke vant løpet, så fikk vi i hvert fall støttet arbeidet til Regnskogfondet, sier han, samtidig som han skryter av arrangementet.