Det var ingen takknemlig oppgave Vålerengas nye jamaicaner fikk da han skulle fylle tomrommet etter Vidar Örn Kjartansson.

Mannen fra iskalde Island var suveren målkonge med 25 mål på 29 kamper i fjorårets eliteserie.

Brown har vokst opp på strendene i Jamaica. Da han signerte for østkantklubben like før seriestart, sa trener Rekdal at han kom til å ta Tippeligaen med storm.

— I starten kjente jeg på presset, men trenerne sa at jeg ikke skulle gjøre det. Fortid er fortid, sa Brown da han etter fredagens dobbel ble spurt om det å skulle erstatte en målmaskin som Kjartansson.

Hvor mange mål han har tenkt å score selv vil Brown ikke si noe om.

— Da ser jeg bare dum ut om jeg ikke når målet. I dag scoret jeg to, noen kamper kommer jeg til å score ett og i andre tre.

Terper avslutninger

Det første målet kom på et godt, gammeldags tåskudd da stadionklokken viste 35.16. Det hele var noe heldig i og med at mottaket var såpass ukontrollert at det faktisk lurte hele Haugesund-forsvaret.

Heldig var han også 79 sekunder senere. Da hadde Haugesund så vidt rukket å ta avspark og rote vekk ballen til Daniel Fredheim Holm, som sto for dagens andre målgivende da han hælsparket til Brown. Avslutningen var ikke bedre enn at Per Morten Kristiansen fikk en hånd på ballen, men den trillet likevel sakte og rolig over streken.

— Siden jeg kom hit har jeg hatt mange avslutningsøvelser sammen med trenerne. Det er spennende, og jeg jobber hardt hver dag for å bli bedre foran mål, sa Klanens nye håp.

Følg oss på Twitter

Følg oss på Facebook

Må orke mer

Nettopp avslutningene trakk Rekdal frem som et forbedringspotensiale allerede under presentasjonen av spilleren i midten av mars.

— Jeg har tålmodighet med ham, han må få tid til å jobbe seg inn i systemet. Han har ikke vært her lenge, sa Rekdal. Han mener andre kampbilder enn fredagens kommer til å passe den bakromsfarlige spissen mye bedre.

— Han har ikke vist sitt beste ennå, han har mer å gå på. Han er stor, sterk, rask og god på hodet. Den fysiske kapasiteten er det viktigste å forbedre, han må orke mer, sa Rekdal om tomålsscoreren.

Han mener det tøffe duellspillet her til lands fortsatt er uvant for spilleren som scoret 20 mål på 62 kamper for Colorado Rapids i amerikanske Major League Soccer.

Beste start siden 2004

De to målene var egentlig det fredagens kamp hadde å by på.

De første 20 minuttene er forhåpentligvis det kjedeligste vi kommer til å få se på en tippeligaarena i år. Aktøren som markerte seg mest var den sure vinden som kom i kalde kast fra Nordmarka.

Vålerenga scoret på to av fire sjanser, mens Haugesund kun var virkelig farlige to ganger i den andre omgangen.

Den siste halvtimen lå hjemmelaget lavt og kontrollerte tre poeng trygt i havn.

— Vi ønsker selvsagt å score mer, men det viktigste er å vinne kamper. I fjor underholdt vi vel noe helt vanvittig, men da var det jo målorgier i alle retninger, oppsummerte Rekdal.

Syv poeng er forøvrig Vålerengas beste uttelling etter tre kamper siden 2004. VIF-treneren ser ingen grunn til å ta av.

— Vi har fortsatt mye å gå på. Vi har foreløpig ikke satt sammen en kamp som er solid i 90 minutter.

Han måtte se veteran Kjetil Wæhler forlate banen etter en time. Han tror imidlertid at midtstopperen vil være ganske raskt tilbake etter overtråkket.