RYKTENE OM HANS fotballdød på toppnivå har vært betydelig overdrevet.

Begravelsen har vært varslet så mange ganger at det ikke lenger er lurt å sende David Beckham og hans høyre skuddfot i graven.

Derfor skal jeg heller ikke gjøre det, selv om det lukter nedtrapping lang, lang vei av Beckham-familiens signingsferd over Atlanteren. Oppdrag USA minner mistenkelig om et forsøk på å presse mest mulig ut av en sitron som er i ferd med å tørke ut.

Men arbeiderklassesønnen fra Leytonstone i Øst-London har overrasket før. Nå kan han godt gjøre det igjen.

En rett høyre.

Historien om moteikonet, trendsetteren, kjekkasen og sexobjektet David Beckham er resultatet av historien om fotballspilleren David Beckham. Den sympatiske gutten med den gylne innleggs— og frisparkfoten. Den hardtarbeidende sliteren og lagspilleren som alltid reiser seg igjen etter å ha blitt slått ned i knestående.

  • Som han gjorde det etter at England røk ut av 1998-VM og han ble gjort til den store syndebukken.

  • Som han gjorde det da han vant tilbake plassen på landslaget i vår.

  • Som han gjorde det da han kjempet seg inn igjen på laget og i høyeste grad bidro til at Real Madrid tok tilbake gullet i La Liga denne våren.

I ngen oppgave ser ut til å være for stor for Beckham så lenge pusten er på toppidrettsnivå og han har trimmet høyrefoten. Spørsmålet er naturligvis om oppgaven med å legge Amerika for sine føtter blir for stor for en kar som begynner å nærme seg fotballens pensjonsalder.

Beatles-tilstander.

I fare for å bli for bombastisk, for kategorisk og for nesegrus beundrende:

Finnes det egentlig noen fotball- eller idrettsstjerne som har opplevd flere smeller enn det David Beckham har gjort og likevel kommet tilbake i suveren stil?

Neppe.

Finnes det noen som presterer på et så jevnt høyt nivå til tross for et trøkk, en oppmerksomhet og et jet set-liv du må hete Paul McCartney, Ringo Starr eller noe i den dur for å skjønne omfanget av?

Neppe.

Finnes det derfor noen fotballspiller i hele verden som er bedre skikket til å få amerikanere flest til å skjønne at den ekte fotballen er noe ganske annet enn den rugbylignende greia de holder på med?

Selvsagt ikke.

Fotballens ABC.

Ikke har han Didier Drogbas råskap. Ikke har han Lionel Messis finesser. Ikke har han Ronaldinhos dragninger. Ikke har han Cristiano Ronaldos gjennombruddskraft heller.

Men det David Beckham har, er en høyrefot som har skutt seg rett inn i fotballens ABC-bok. Han har også status som den mest kjente og best betalte fotballspilleren i verden.

Med et smil ankom han Los Angeles torsdag kveld. Med et smil skal han få folks øyne opp for den fotballen som er så populær her i Europa.

I glorifiseringens hjemland passer sirkus Beckham perfekt. Fordi hovedpersonen er så mye, mye mer enn en fotballspiller.

Med alt han drar med seg av glamour, stjernestatus, kjendiseri og popstjernefaktor sammen med sin kjære Victoria «Posh Spice» og deres tre barn, er de som skapt for Amerika, Beverly Hills og Hollywood. Det hjelper også på at han er goodwill-ambassdør for UNICEF og frontfigur for sommer-OL i London.

Følger de store.

Men det spiller ingen rolle hvis ikke direktøren i familiebedriften innfrir med knotter under skoene. Fra presentasjonen i går og frem til kontrakten utløper, er det bare prestasjonene det kommer an på.

Pelé, Franz Beckenbauer og Johan Cruyff prøvde alle å gjøre noe med den amerikanske drømmen. Den gikk aldri i oppfyllelse for noen av dem.

For Beckham er det mulig, men én mann kan vel ikke skape tribunefeber alene?