Scoringsstatistikken fra EM-kvalifiseringen er nesten litt uvirkelig. Akkurat som at Nord-Irland ligger foran både Spania og Danmark på tabellen i gruppe F. Det er slett ikke sikkert Nord-Irland kommer til EM, men det skal mye til at ikke Healy for all fremtid vil bli stående som kvalikens toppscorer.

Hver kvalifisering til et stort mesterskap har som regel et eventyr eller to. Så langt er denne gang er det David Haely som er Askeladden. Mannen som i går fylte 28 år har på klubbnivå vandret i skyggenes dal helt siden Sir Alex Ferguson fant ut at han ikke hadde bruk for den hardtarbeidende nordiren som har mye av de samme kvalitetene som Ole Gunnar Solskjær hadde. Bl.a. den eventyrlige evnen til å være på rett plass til rett tid. Det var i 2000, og spisser var ikke akkurat det Manchester United trengte mest da. Da hadde han rukket å gjøre sin debut på landslaget, og det med et smell: To mål i debutkampen og et i den neste!

Ny Best

Det var United som oppdaget ham og ga ham en plass på Manchester United school of excellence i Belfast som liten gutt. Der gjorde han det så bra at han som 16-åring ble hentet over til England for å utvikles videre i Uniteds juniororganisasjon. Unge Healy ble selvfølgelig sammenlignet med George Best både hjemlandet og i Manchester. Den lille og selvfølgelig (172 cm/67 kg) altfor lette nordiren skuffet ikke de første årene. Han fortsatte som han gjorde hjemme i Belfast; med å bøtte inn scoringer.

På et eller annet tidspunkt mistet Sir Alex troen på unggutten og lånte ham ut til Port Vale. Etter tre scoringer på 15 kamper, fikk han komme tilbake til storklubben på Old Trafford. Men en halvtime som innbytter for Ryan Giggs i desember 2000 var alt han fikk i Premier League før han ble solgt til Preston.

Mot Myhre

Der ble han ikke helt den storscoreren manager David Moyes trodde han hadde kjøpt, og på landslaget tørket det fullstendig inn både for ham og lagkameratene. Nord-Irland satte en ekkel rekord med 1298 minutter uten scoring før Healy endelig brøt forbannelsen.

18. februar 2004 styrte han et innlegg fra Keith Gillespie med hodet forbi Thomas Myhre. Nord-Irland reduserte til 1-3 i en kamp som Norge vant 4-1, men "de gamle murene på Windsor Park ble satt på prøve", skrev Aftenposten om stemningen etter scoringen.

Siden har pila stort sett pekt bratt oppover for både Healy og Nord-Irland. Landslagssjef Lawrie Sanchez fant en vinnerformel der Healy var selve nøkkelen. Høydepunktene var utvilsom da Healy alene senket Spania med å score tre mot Spania (3-2) og to mot Sverige (2-1) i den pågående kvalifiseringen.

Midt i jubelrusen forsvant Sanchez til Fulham og var snar med å hente Healy som da var i Leeds. De to har et lignende forhold som mellom Åge Hareide og John Carew. Sanchez har 100 prosent tiltro til iren. Healy scoret etter ett minutt i sin første kamp i Premier League for Fulham, på "pasning" fra Arsenal-keeper Jens Lehman.

Forbi Shearer

Healy scoret to i Nord-Irlands nye manager Nigel Worthingtons aller første kamp i sjefsstolen. Det var landskampscoring nr. 30 og 31, og dermed har han passert britiske legender som Alan Shearer, Kenny Dalglish, Denis Law, Tom Finney og Nat Lofthouse som alle stoppet på 30 for sitt land. Healy har 31 på bare 57 kamper. Neste brite på listen er Michael Owen som har 37 på 83 kamper.

Selv tror Healy det ar for langt frem til Bobby Charltons britiske rekord på 49 landslagsmål, men i løpet av en uke skal Nord-Irland spille mot både Latvia og Island.

Muligheten skulle være til stede for mer scoringsjubel...

FAKTA: EM-TOPPSCORERNE

11 mål: David Healy (Nord-Irland).

7 mål: Lukas Podolski (Tyskland) og David Villa (Spania).

6 mål: Roberto Colautti (Israel), Cristiano Ronaldo (Portugal) og Eduardo da Silva (Kroatia).

5 mål: Marcus Allbäck (Sverige), Shota Arveladze (Georgia), Martin Petrov (Bulgaria) og Hakan Sükür (Tyrkia).

4 mål: Peter Crouch (England), Johan Elmander (Sverige), Aleksander Kerzhakov (Russland), Jan Koller (Tsjekkia), Marek Mintál (Slovakia), Zvjezdan Misimovic (Bosnia-Hercegovina), Adrian Mutu (Romania), Robin van Persie (Nederland), Mladen Petric (Kroatia), Euzebiusz Smolarek (Polen), Jon Dahl Tomasson (Danmark) og Nikola Zigic (Serbia).

3 mål: 28 spillere, deriblant John Carew og Steffen Iversen.