— Det var ikke noe overraskende å høre dette, for å si det slik, kommenterer Kjersti Tysse Plätzer tørt når BT spør henne om de russiske dopingavsløringene.

Tysse Plätzer kom bak Olga Kaniskina da hun tok sølv på 20 kilometer kappgang under OL i Beijing i 2008. Tirsdag ble det kjent at Kaniskina er utestengt for dopingbruk, sammen med sine russiske kolleger Sergej Kirdjapkin (som slo Trond Nymark i VM i 2009), Sergej Bakulin, alle er OL-vinnere, i tillegg til at Vladmir Kanyjakin ble utestengt på livstid. Fra før er OL-vinner Valery Borsjin utestengt i åtte år.

— Allerede den gangen i 2008 sa jeg at jeg var best av "resten", sier Tysse Plätzer. Kappgjengeren fra Os er mektig oppgitt over det hun mener er systematisert doping i Russland.

— Nå er det rundt 20 utøvere som er tatt fra det samme miljøet i Saransk i Russland. Jeg har vært der og konkurrert, og sett hvordan utøverne som holder til der bor i samme hus og trener sammen.

— Det vi så fra russerne var at de på 20 kilometer doblet tidene sine fra 10 kilometer året før. Det skal ikke gå an å gjøre det. Når distansen blir dobbelt så lang, skal snittfarten nødvendigvis gå ned. Men det gjorde den ikke. Det var unaturlig, sier Tysse Plätzer.

Kan også få VM OG EM-bronse

Plätzer kan også rykke opp til bronse fra EM 2006 og VM i 2007, dersom resultatene til Kaniskina også fra de mesterskapene blir slettet. Men det kan bli et langt lerret å bleke på grunn av foreldelsesfrister. Det norske friidrettsforbundet har signalisert at de nå vil arbeide for at Norge og andre nasjoner som har kommet bak russerne, skal få sine rettmessige medaljer.

— Jeg får ikke gjort noe med dette, og jeg er ikke bitter for at dette har skjedd. Jeg kan ikke tenke slik. Men vi visste om det. Jeg tror ikke du finner en eneste utøver internasjonalt som er overrasket over disse avsløringene.

Dersom hun skulle få et OL-gull nå i etterkant, vil hun ikke få den tilsendt.

— Jeg vil ikke ha medaljen i posten. Det skal være friidretts-VM i OL-byen Beijing til sommeren. Da kan vi ta medaljeutdelingen der!

— Jeg kunne tenkt meg å ha stått på toppen av pallen i OL. Etterpå hadde jeg kanskje blitt årets kvinnelige utøver i Norge, og jeg hadde fått helt andre sponsorinntekter. Men det er ikke noen vits i å bruke energi på dette, sier Tysse Plätzer.

IAAF har ikke bestemt seg

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) sier til BT at de ikke har tatt stilling til saken ennå.

— Det vanlige er at IAAF venter til vi får den fullt begrunnede forklaringen for sanksjonene i skriftlig form fra vårt medlemsforbund i Russland. Så langt har dette bare kommet frem i media. Bare når vi har fått et slikt brev, kan vi ta stilling til saken, sier Nick Davies, visegeneralsekretær i IAAF.

Han benytter sjansen til å trekke frem antidopingarbeidet IAAF gjør.

— Disse sakene som nå har kommet frem er 100 prosent resultatet av IAAF sitt biologiske passprogram. Dette viser at IAAF sitt prosjekt bærer frukter og er verdt pengene som blir investert, sier Davies.

Tysse Plätzer sier hun forventer at alle steiner blir snudd i saken.

— Jeg forventer at Friidrettsforbundet, Det internasjonale friidrettsforbundet og IOC går skikkelig til bunns i denne saken, og finner ut av alt. Det finnes blod i alle fall tilbake til 2006. De må ikke nøye seg med bare å gå litt tilbake, alt må sjekkes. Jeg vet ikke om de vil finne positive prøver fra 2008, men gjør de det, er jeg den rettmessige OL-vinneren.

- Har ikke et dopingproblem

Tysse Plätzer avviser at kappgang som disiplin har et dopingproblem.

— Det er ikke noe generelt problem med doping i kappgang. Tar du bort det ene miljøet i Russland, så er det snakk om noen få saker.

— Det frustrerende er at de har alt tilrettelagt i Saransk med perfekte treningsforhold, folk som lager mat og vasker klærne deres, og de er profesjonelle. De hadde ikke trengt å dope seg.