Svensken har vært en del av teamet rundt det norske skiskytterlandslaget de siste seks årene, men nå er han ansatt som langrennstrener for Marcus Hellner & Co.

I et intervju med Expressen er den nyansatte landslagstreneren klar på at svensk langrenn de siste årene har havnet bakpå — særlig sammenlignet med de norske utøverne.

– På generelt grunnlag trenes det for dårlig i Sverige sammenlignet med Norge, sier Ola Rawald til Expressen.

– På individnivå finnes det enkelte svenske løpere som trener tilstrekkelig mye, som Johan Olsson, Marcus Hellner og noen til, men det handler om fem-ti stykker.

Marcus Hellner ble beste svenske på herresiden i verdenscupen sammenlagt. Hellner ble nummer 30. Foto: NTB scanpix

Elendig svensk sesong– I Norge finnes det hundre løpere som ligger på samme treningsnivå som de aller beste svenske, sier Sveriges ferske landslagstrener.

Svenskene har levert en elendig sesong i langrennssporet – både på herre— og kvinnesiden. Marcus Hellner ble nummer 30 i verdenscupen sammenlagt, og han ble med det beste svenske. Charlotte Kalla hadde som mål å utfordre Therese Johaug, men hun endte på femteplass sammenlagt. Nå er det Rawald som får oppgaven med å gjenreise svensk langrenn.

– Hva skal man gjøre?

– Det er ganske enkelt: Vi må få flere til å gjøre den jobben som kreves om vi skal hente med. For det er et likhetstegn mellom å trene hardt og ha gode resultater, sier Rawald til Expressen.

Også på kvinnesiden får Sverige en trener med god kjennskap til norsk treningskultur. Ole Morten Iversen – faren til skikometen Emil Iversen – ble mandag presentert som kvinnelandslagstrener, sammen med Johan Granath.

Vil "fornorske" svensk langrenn

Til NRK forteller Iversen at han vil ”fornorske” svensk langrenn.

– De lurer på hva de norske har gjort, som de svenske ikke har gjort. Jeg har jo ingen fasit å komme med. Men jeg tror at det å dra med seg noe av det beste fra den norske treningskulturen inn i den svenske vil bli min jobb, sier Iversen til NRK.

– Men hva er det beste med den norske treningskulturen?

– Jeg tror ikke det er de store tingene, det trenes relativt likt. Men det jeg tror nordmennene har vært flinkere enn svenskene på, er trening på fart og hurtighetsegenskaper. Det samme med målrettet styrketrening og kanskje litt mer kvalitet på all treningen.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor en svensk langrennsløper får noe så sjeldent som hederlig omtale av gjestene i studio: