Det ulmer i internasjonal idrett. Mandag ble IOC-president Thomas Bach møtt med heftig kritikk da han møtte opp på en SportAccord-konferanse i Sotsji.

SportAccord er paraplyorganisasjonen for alle internasjonale særforbund. Marius Vizer er president for SportAccord, og mandag kom en konflikt mellom Vizer og en enda mektigere idrettstopp, Thomas Bach i den internasjonale olympiske komité (IOC), til overflaten.

SportAccord-president Marius Vizer er alt annet enn begeistret over jobben Thomas Bach gjør som IOC-president.

Vizer føler seg motarbeidet av IOC, og fra talerstolen gikkhan til verbalt angrep på Bach.SportAccord-presidenten beskrev IOC-systemet som «foreldet, utdatert, feil, urettferdig og ikke åpent i det hele tatt», ifølge Inside The Games, et av mediene som er til stede på konferansen.

Overfor Aftenposten gjør generalsekretær Inge Andersen det klart at Norges Idrettsforbund støtter Bach og IOC «fullt og helt» i konflikten.

To år gammel konflikt

Konflikten mellom Marius Vizer, som også er leder av det internasjonale judoforbundet, og Thomas Bach skal ha startet for rundt to år siden.

Vizer lanserte da sitt store hjertebarn, United World Games, et arrangement som samlet verdensmesterskap fra flere idretter til et sted og en periode.

Dette skal Bach, ifølge Inside The Games, ha fryktet ville ødelegge det unike aspektet ved OL.

Vizer skal være av den oppfatning at Bach har motarbeidet ham ved hver eneste korsvei i prosessen, men det var altså først ved talerstolen i Sotsji mandag at konflikten mellom to av verdens mektigste idrettstopper kom til overflaten.

Vizer var ikke bare opptatt av interessekonflikten mellom sin egen organisasjon og IOC.

SportAccord-presidenten uttrykte blant annet også skepsis til IOC-prosjektet The Olympic TV Channel, som ifølge ham skal ha kostet 450 millioner dollar (rundt 3,5 millarder kroner).

Bach svarte

Etter at Vizers tirade var over, fikk IOC-president Thomas Bach ordet.

— Mitt inntrykk er at din mening er det kun du som har, sa Bach ifølge the Guardian.

IOC har fått støtte fra flere hold etter kritikken fra Vizer. Blant annet har det internasjonale friidrettsforbundet, det internasjonale skytterforbundet og det internasjonale bueskytingforbundet trukket seg fra SportAccord i protest.

Generalsekretær i Norges Idrettsforbund Inge Andersen er klar i sin støtte av IOC-president Thomas Bach. Foto: NTB SCANPIX

Inge Andersen, generalsekretær i Norges Idrettsforbund, reiser til Sotsji mandag kveld. Andersen er klar i sin støtte til IOC og Thomas Bach.— Kritikken fra Vizer virker meget urimelig. IOC har gått i front blant de internasjonale idrettsorganisasjonene, og virkelig vist i praksis at de fornyer seg, sier Andersen til Aftenposten.

Andersen trekker frem samarbeid med internasjonale arbeidstakerorganisasjoner, full åpenhet rundt IOC-medlemmers godtgjørelser og tiltak for å forhindre kampfiksing og doping som eksempler på «praktiske handlinger» IOC har gjennomført.

— Bringer ikke med seg fordeler

Sentralt i Vizers kritikk av IOC er Agenda 2020, et prosjekt satt i gang av Bach for å gjøre IOC til en mer moderne og åpen organisasjon.

— Agenda 2020 bringer ikke med seg virkelige fordeler til sport, internasjonale forbund eller idrettsutøvere. Det førte ikke med seg klare kriterier, regler og prinsipper, argumenterte Vizer.

Agenda 2020 ble vedtatt etter en periode der IOC hadde blitt utsatt for massiv kritikk, blant annet fordi lekene i Sotsji skal ha kostet hele 300 milliarder kroner.

Norges Idrettsforbund bidro med flere forslag til Agenda 2020, og norske idrettstopper har tidligere uttalt seg i positive ordelag om reformprosjektet.

Idrettspresident Børre Rognlien var ikke kjent med Vizers angrep på Bach og IOC da Aftenposten tok kontakt mandag, men sier følgende på generelt grunnlag:

— Agenda 2020 er initiert av Thomas Bach, og den er en kraftig fornyingsprosess. Thomas Bach har satt i gang en rekke nye reformer for å modernisere, og IOC er i full gang med det.

Sjokkert over Norges beslutning

En målsetting IOC har fremhevet ved reformprosjektet er å gjøre det mindre kostbart å arrangere olympiske leker, en problemstilling som ble aktualisert her i Norge gjennom den lange prosessen som endte med nei til OL i 2022.

Agenda 2020 ble vedtatt av IOC i Monaco i desember. Da fortalte Mario Pescante, som ledet arbeidsgruppen for å redusere arrangørbyenes OL-utgifter, at Norges nei satte en støkk i organisasjonen.

— Det var et sjokk for oss at ikke Norge ville arrangere. Hvis vi da allerede hadde vedtatt de reformene vi har vedtatt i dag, hadde kanskje utfallet vært annerledes for Oslos del, sa Pescante til Aftenposten.

- Ikke unormalt med konfrontasjoner

Norges Idrettsforbund, ved president Børre Rognlien og generalsekretær Inge Andersen, er nå sterke i troen på at IOC er villige til endring. Det står i sterk motsetning til Vizer.

Pampeveldet i IOC ble heftig debattert i Norge før Høyre til slutt satte en definitiv stopper for OL-søknaden. Her fra pressekonferansen da det ble offentliggjort at det Norge skulle trekke søknaden om Vinter-OL i 2022. Fra venstre: Byråd for kultur og næring Hallstein Bjercke, Oslos byrådsleder Stian Berger Røsland, Idrettspresident Børre Rognlien og Eli Grimsby, direktør i Oslo 2022 Foto: NTB SCANPIX

Etter forsvarstalen mandag fikk Bach høre det igjen.— Dersom du vil bli respektert, må du være forberedt på å være rettferdig, sa Vizer.

Inge Andersen reiser blant annet til Sotsji for å følge opp ungdoms-OL i Lillehammer, som skal arrangeres i 2016. Han tror ikke krangelen mellom Bach og Vizer vil påvirke jobben han skal gjøre.

— Vi kommer til å gjennomføre våre møter som planlagt. Det kommer til å gå helt fint. Det er ikke unormalt at det kan være konfrontasjoner i internasjonal idrettspolitikk. Jeg må bare vært klinkende klar på at Norges Idrettsforbund står fullt og helt på IOC’s side i denne saken, sier Andersen.