BEITOSTØLEN/OSLO: — Hun er tøff som klarer å stå imot dette, men det går nok veldig mye opp og ned, sier Bjørgen om suspenderte Johaug.

I dag åpner langrennssesongen på Beitostølen. Marit Bjørgen, som skal gjøre comeback etter at hun i julen i fjor ble mor, har slitt litt med en liten forkjølelse foran sesongåpningen og står over dagens åpning.

Fortsatt er det usikkert om hun starter lørdagens 10 kilometer fri teknikk.

— Jeg skal prøve meg på en skitur etterpå, men det er åpent for at jeg kan gå i morgen. Det har bare vært en forkjølelse, sier Bjørgen.

Det startet med sønnen Marius som ble forkjølet i forrige uke. Da ble mamma Marit smittet.

— Det er en del av pakka. Det er Marius som er førsteprioritet, jeg vil være der når han blir syk. Blir jeg det, er det en del av å bli mamma. Det må jeg leve med, sier Bjørgen.

Mamma-effekten

Hun fortsetter:

— Det er en helt ny hverdag med Marius i hus. Det er viktig å være innstilt på at ting er annerledes, og godta det. Det å beholde roen og tenke at slik er det, det er en ny tilværelse å gå rundt og irritere seg over det man ikke får gjort.

Bjørgen har i en årrekke vært en av verdens beste skiløpere. Nå gjør hun comeback etter en sesong på sidelinjen - og er litt usikker på formen selv.

— Jeg har hørt mye prat om mamma-effekten, det har jeg. Vi får se om det kommer. Jeg kjenner jeg er mer avslappet i forhold til ting og roligere enn før. Men det fysiske skal også være på plass, sier Bjørgen.

- Savner Therese

Høsten har vært preget av Therese Johaug-saken. Det har også preget lagkameratene til 28-åringen, som i høst testet positivt på det anabole steroidet clostebol.

— Jeg prater med Therese, vi var på en liten skitur forrige fredag, før jeg dro hit.

- Hvordan har hun det?

— Det går nok veldig mye opp og ned med henne. Hun er tøff, synes jeg, som klarer å stå i dette. Men det går veldig mye opp og ned, og når vi starter her i helgen blir det tøft for henne å sitte og se på, sier Bjørgen.

- Det at Therese ikke er her, hvor mye påvirker det deg?

— Jeg savner Therese. Det blir ikke helt det samme å konkurrere uten henne. Jeg skulle absolutt hatt Therese på startstreken.

Det store høydepunktet denne sesongen er VM i Lahti. Bjørgen er en av flere store stjerner som da velger å droppe Tour de Ski.

— Jeg vil være fornøyd om jeg kommer hjem med medalje, sier Bjørgen.

Hun ville ikke spekulere i når hun ville se venninnen på startstreken igjen.

– Det er klart at man er forberedt på det verste.

– Og hva er det verste i denne sammenhengen? spurte NRKs representant.

– Det er at hun blir borte fra det året her.

Hør siste Aftenpodden Sport. Høgmos avgang, cupfinalen, Carlsens VM-kamp og langrennsåpningen blir diskutert :