Etter Trine Rønnings åpningsmål etter 13 minutter så aldri Norge seg tilbake mot Thailand i åpningskampen i VM.

Noe annet var heller ikke ventet. Til slutt sto det 4-0, uten at noen av de norske spillerne så ut til å være nevneverdig imponert over seg selv.

Tvert imot.

— Jeg tror Tyskland ville vunnet 10-0 mot dem, sier Solveig Gulbrandsen etter kampen.

— Jeg tenkte noe av det samme, sier Lene Mykjåland.

Omstridt kunstgress

Men det var ikke bare motstanden i VM-åpningen som ikke holdt verdensklasse.

Før VM var det store protester da FIFA valgte kunstgress som underlag i Verdensmesterskapet. «Et hån mot kvinnefotballen», mente kritikerne.

Det ble imidlertid lovet at banene i Canada ikke skulle stå tilbake for noe. Slik ser det imidlertid ikke ut til å ha blitt.

— Det må være lov å si at det utrolig skuffende med en så dårlig bane i VM. Jeg hadde skyhøye forventninger på forhånd, og regnet med at kunstgresset skulle være det beste av det beste, sier Mykjåland, som sier at det var vanskelig å få til et godt nok tempo i pasningsspillet på det knusktørre underlaget.

Det så ikke ut til å være et skikkelig vanningsanlegg på stadion i Ottawa. Før kampen sto rundt femti funksjonærer med to lange brannslanger og vannet banene.

Det er vanskelig å se for se for seg at de kan ha nådd over hele banen.

Større skaderisiko

Det var ikke bare vanningen som var problemet.

— Det er banen. Kunstgresset er veldig kort. Det er selvfølgelig likt for begge lag, men det er ikke bra for fotballen, sier Mykjåland.

Isabell Herlovsen ble tomålsscorer da Norge vant åpningskampen i VM. Foto: NTB scanpix

Også landslagssjef Even Pellerud var klar på at baneforholdene ikke var gode.— Det gir seg to utslag. Spillet blir langsommere, og skaderisikoen blir større, sier landslagssjefen.

Etter lørdagens trening på Landsdowne Stadium ble det sendt klar beskjed til VM-arrangørene om at det måtte vannes bedre på banen.

— Det ser ikke ut til å ha skjedd noe etter det, kommenterer Pellerud tørt.

Må bli bedre

Han så heller ingen grunn til å kalle den norske kampen for noen stor prestasjon. «Helt på det jevne», sier han om 4-0-seier i åpningskampen, skjønt han var godt fornøyd med at strukturen i laget stort sett var bra, og arbeidsinnsatsen spillerne la ned for dagen.

— Vi kunne hatt bedre uttelling på sjansene våre. Vi hadde ikke nok og gode nok innlegg og var ikke presise nok i pasningsspillet, sier han.

Mykjåland kaller det «digg» at Norge scoret så tidlig i kampen, noe som ga spillerne den roen de trengte. 4-0 er jo også et godt resultat i en åpningskamp i VM, legger hun til.

Veteran som leverte

Torsdag kveld er det altså Tyskland som står på motsatt halvdel. Europamesteren fra to år siden er blant de store favorittene til å vinne VM.

Søndag hadde Norge ballen 65 prosent av tiden, noe Gulbrandsen kaller «svært sjeldent».

Hun ser for seg et helt annet kampbilde mot tyskerne, og sier de norske spillerne kommer til å løpe mye mer etter ballen enn hva tilfellet var i går.

Mot Thailand var 34-åringen banens beste spiller. Hun viste roen med ball og overblikket som har gjort det så viktig for Pellerud og det norske støtteapparatet å få henne friskmeldt og klar etter meniskskaden som har skapt problemer for henne i vår.

I først omgang serverte hun Isabell Herlovsen på begge Lillestrøm-spissens scoringer. Herlovsen fikk dermed en god VM-start, noe som gjorde godt etter at hun ble holdt på sidelinjen under hele europamesterskapet for to år siden.

- Kul lagfølelse

Ada Hegerberg presenterte også fysikken og drivet sitt for VM-publikummet, og herjet tidvis med sine oppassere. Etter 13 minutter holdt hun på å sette et knallhardt hodestøt i mål fra 11 meter, men ballen traff bare stolpen.

Etter flere misbrukte sjanser var hun imidlertid sikker etter 68 minutter. Elise Thorsnes drev fint forbi to-tre thailandske forsvarsspillere, og satte ballen perfekt opp for Hegerberg foran mål.

— Vi har en veldig kul lagfølelse, sa Lyon-spissen om bakgrunnen for de mildt sagt gledesfylte norske feiringene.

Både etter det første og det andre målet løp hele laget over halve banen for å feire sammen med lagvenninnene på benken.

Kul var imidlertid ikke kunstgressmatten. Den var bare tørr.

Det norske laget kommer til å følge opp saken med VM-arrangørene.