Norge-Thailand 4-0

LANDSDOWNE STADIUM (Aftenposten): Norge hadde få problemer med å feie unna VM-debutant Thailand i åpningskampen i Ottawa.

To mål fra Isabell Herlovsen og ett hver fra Trine Rønning og Ada Hegerberg var nok til å skaffe en perfekt VM-start.

Det norske laget var store favoritter på forhånd, men da det blå lagets Silawan Intamee misbrukte en stor sjanse etter fem minutter, lurte man et øyeblikk på om Thailand var betydelig bedre enn sitt rykte.

Det viste seg raskt at det norske laget ikke hadde mye å frykte.

Kaptein Trine Rønning tok ansvar og fikk de norske skuldrene senket noen centimeter da hun satte et frispark fra 25 meter over den thailandske muren, via keeper Waraporn Boonsings arm og i mål.

Deretter var det usikkerhet om hvem som kom til å vinne kampen.

Veteran Gulbrandsen briljerte

Om noen var i tvil om at det var viktig for Even Pellerud å få friskmeldt 34-årige Solveig Gulbrandsen til mesterskapet, trengte de ikke vente lenge på å få svar.

Veteranen har kjempet en tålmodig kamp siden starten av august for å bli klar og i kampform etter sin meniskskade.

Mot Thailand viste hun seg raskt som den kreative hjernen i det norske laget, med en ro, overblikk og distribusjonsevne som var i en egen klasse på banen.

Både Pellerud og Rønning har før VM vært klar på at Gulbrandsen fortsatt holder verdensklasse på den siste tredjedelen av banen om hun er i form.

Det hun viste i åpningskampen bør holde også mot betydelig bedre motstand enn Thailand.

Herlovsens herlige revansje

Det var hun som serverte Isabell Herlovsen på begge Lillestrøm-spissens scoringer.

2-0 målet var kampens fineste angrep. Flere norske spillere var involvert i oppbyggingen. Gulbrandsen dro seg forbi sin oppasser og fant Herlovsen, som til slutt satte ballen i mål ved lengste stolpe.

Ved det tredje lurte igjen Gulbrandsen sine oppassere med en frekk dragning. Innlegget fra dypet på høyresiden var perfekt, og inne foran mål var hodestøtet til Herlovsen det samme.

De to målene var en herlig revansje for Toppseriens toppscorer.

Hun måtte følge Europamesterskapet for to år siden fra sidelinjen på grunn av en kneskade.

Likevel stilte hun opp på de norske treningene for å vise sin støtte, og satt på tribunen med det norske flagget malt i ansiktet da lagvenninnene hennes spilte finale.

Hegerberg fikk målet sitt

Mens Gulbrandsen viste frem sine playmakeregenskaper, bød Ada Hegerberg på fysikk, driv og råskap.

Gang på gang utfordret hun sine oppassere, og gang på gang viste hun seg sterkest.

Når du kombinerer de egenskapene med teknikk og gode avslutningsegenskaper, er det ikke vanskelig å forstå at Hegerberg har herjet i den franske serien for Lyon.

Etter 13 minutter scoret hun nesten det som ville blitt en klassiker, da hun knuste sin oppasser rundt straffemerket og headet Gulbrandsen gode innlegg i stolpen.

Flere av avslutningene hennes ble blokkert eller gikk utenfor, men da Elise Thorsnes dro seg forbi to thailandske forsvarere og sendte ballen inn foran mål etter 68 minutter, var det 19-åringen som hadde skaffet seg posisjonen som gjorde at hun enkelt kunne sette ballen i det åpne målet.

Innbytter Thorsnes skaffet også Norge straffe da langskuddet hennes ble stoppet av en thailandsk hånd.

11-metersskuddet fra Maren Mjelde ble imidlertid stoppet av Boonsing.

Luket bort feilene

Personlige feil har preget den norske VM-oppkjøringen, men sett bort i fra en farlig tversoverpasning tidlig i kampen av Rønning, og den tidlige thailandske sjansen hvor Nora Holstad Berge for enkelt ble fraløpt, var det norske laget denne gang sikre i ballbehandlingen på egen halvdel.

Gry Tofte Ims viste også hvorfor hun har fått tillitt som ankeret på den norske midtbanen.

Klepp-spilleren tok godt for seg og vant mange baller, og distribuerte den greit videre til sine lagvenninner.

Torsdag venter Tyskland på samme bane. Det blir en betydelig tøffere utfordring, og vi vil få et tydeligere svar på hva det er realistisk å forvente av det norske laget.