START-MOLDE 1-1

I motsetning til de fleste norske lag har Molde en klar identitet. Det gir spillerne den tryggheten de trenger, også til dem som sitter mest på benken. Og identiteten er blitt enda klarere i år.

At de ikke vant mot Start, skyldes ikke annet enn at det var akkurat den dagen.

Oppvisning

Førsteomgangen mot Start var et tydelig eksempel på hva Molde, Ole Gunnar Solskjær og Tor Ole Skullerud har fått til.

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Viktige spillere som Daniel Berg Hestad og Harmeet Singh hadde karantene, flere andre er ute med skade, en helt ny sentralmidtbane med Eirik Hestad og Etzaz Hussain fikk jobben med å styre Molde-broderingen.Likevel, Molde-dominansen var total, angrepskombinasjonene var imponerende og ballen gikk nesten i mål fire-fem ganger. Det lignet en oppvisning, Skullerud holder laget på høyt nivå.

Slitasje

Utover i annenomgangen var det likevel tydelig at laget er slitt – av spillere som ikke er der og av en reise til Ukraina, der de spilte 1–1 i europakvalifisering torsdag.

Lite skjedde før plutselig Daniel Chima Chukwu headet Molde i ledelse. Straks etterpå utlignet Espen Hoff for Start etter innlegg fra den Start-spilleren som alltid er den farligste, og som nesten alltid må sitte mye på benken, Ernest Asante.

Assistenten ble sjef

Tor Ole Skullerud er nevnt i samme setning som José Mourinho, men bare på den måten at han er assistenten som er blitt hovedtrener. Ellers mangler han både arrogansen, spydighetene og nedlatenheten.

Skullerud fra Kongsvinger er en høflig mann. Han kaster ikke vesker, sparker ikke i vannflasker, skjeller ikke ut dommeren, hever ikke stemmen. Bare smiler forsiktig og uttaler seg så lite spennende som mulig. En glåmdøl vil ikke vekke oppsikt.

Derfor var det nesten nifst når Skullerud sto og jublet mot sitt eget publikum etter Rosenborg-seieren. Det neste er vel at han uttaler seg om motstanderne også, annet enn i høflighetsfraser.

Men det skal nok mer til. Han gikk – til seg å være – berserk, det vil si at han rynket ørlite på pannen, da Odd-trener Dag-Eilev Fagermo sa at Molde er et kjøpelag. En trener bør nøye seg med å uttale seg om sitt eget lag, sa Skullerud.

Og det er synd. Skullerud, med topp utdannelse og fotballfaget langt inne i sin sjel, bør kaste seg ut i enhver fotballdebatt.

Varer det?

Spørsmålet som vi ikke kan svare på, vi som bare ser Molde i kamper, er i hvilken grad årets lag er Solskjærs eller Skulleruds produkt.

Det er eksempler i fotballhistorien på at en storhetsperiode gjerne vare ett år eller to ekstra etter at skaperen har sluttet. Nils Johan Semb hadde suksess den første tiden etter Drillo-perioden. Rosenborg tok to seriegull, med tre forskjellige trenere, etter Eggen-perioden.

Også Barcelona holdt ut i en sesong etter Guardia-perioden før nedturen begynte.

Tor Ole Skullerud har ikke bevist at han er den ideelle hovedtrener før han har ledet Molde til topps et par år til.

Han har begynt aldeles strålende.