– Jeg vil på det dypeste beklage det som har skjedd. Jeg er svært ulykkelig nå, og veldig skuffet over det jeg har gjort. Samtidig er jeg takknemlig for at min dårlige dømmekraft ikke fikk enda større konsekvenser. Jeg har åpent forklart politiet om det som skjedde, og er beredt til å ta straffen for mine handlinger, skrev Northug i en pressemelding. Han dro deretter til et ukjent sted for å få fred til å tenke gjennom det som har skjedd.

– Jeg vet at jeg er et forbilde for mange unge, og erkjenner fullt og helt at jeg ikke har oppført meg slik et forbilde skal. Jeg vil beklage overfor alle disse, og overfor alle de som nå er skuffet over meg. Jeg ønsker å lære av situasjonen på en slik måte at jeg vokser som menneske. Jeg vet at dette kanskje blir mitt livs tøffeste løp, men jeg er villig til å satse for å lykkes, skrev Northug.

Vil bli tilgitt

Hos skiforbundet var det søndag en avventende reaksjon.

– Det er svært beklagelig det som har skjedd både for Petter og for skisporten. Langrennsledelsen vil i morgen (i dag) forsøke å komme i kontakt med Petter og hans støtteapparat, skrev skipresident Erik Røste i en sms.

Men mens langrennsledelsen er avventende, er omdømmeekspert Trond Blindheim allerede svært klartalende.

– Vi vil fort tilgi Petter Northug. Jeg tror også sponsorene blir med ham videre. Mange er ute og moraliserer – og det fortjener han. Du skal ikke bryte veitrafikkloven, og du skal ikke oppføre deg sånn når du er forbilde for så mange. Men vi har en evne til å tilgi.

– Tror du også sponsorene har det?

– Ja. Jeg tror det kan bli oppfattet som smålig hvis sponsorene trekkers seg. De har på en måte inngått et ekteskap med Northug, og da stikker man ikke av når det blir vanskeligheter. Vi har hatt stortingspolitikere som har vært fulle på talerstolen, og vi har hatt politikere i fengsel for fyllekjøring. De blir tilgitt. Polfarerne og langrennsløperne er våre største helter. Når sesongen starter, er dette glemt, sier Blindheim.

Coop avventer

Hovedsponsor Coop har anledning til å annullere kjempeavtalen med Northug, men er foreløpig avventende.

– Vi trenger å diskutere saken grundig, både internt i Coop og med Petter og hans støtteapparat, før vi trekker noen konklusjon. Slik vi har fått saken beskrevet, har Petter både forstått alvoret i sine handlinger, og tatt ansvar for dem. Det synes vi er bra. Akkurat nå har Petter det tungt, og som en av hans viktige samarbeidspartnere vil vi hjelpe ham i denne første, vanskelige fasen, sier administrerende direktør Fanebust i en pressemelding.

Uansett kan det ha vært en dyr kjøretur for Northug da han dro hjem fra utestedet i Trondheim, som ifølge Dagbladet.no var Studio 26. Kræsjer man en bil i fylla, faller forsikringen delvis eller helt bort. Northug kjørte en millionbil.

Nå kan han – avhengig av promillen – få inntil ett års fengsel og inndragning av lappen.

Da er det bare å ta frem skiene igjen.