— Jeg ville likt det hvis homofile fotballspillere kom ut av skapet, sier Frank Lampard - og får støtte fra LLH og Brann-supporter Gjert Moldestad.

Mellom tre og fem prosent i samfunnet generelt er homofile, bifile eller lesbiske, ifølge LLH. Likevel er det kun et fåtall kjente fotballspillere som har stått frem som homofile i verden (se faktaboks).

GAMLE LAGKAMERATER: Frank Lampard, her sammen med tidligere lagkompis i Chelsea Gary Cahill. Foto: Digitalsport

Manchester Citys Frank Lampard mener det viser at fotballen har feilet.– Det er et faktum at det eksisterer, i likhet med ellers i det moderne samfunnet, men jeg tror kanskje fotballen har feilet som sport.

– Jeg tror det er den gammeldagse tankegangen om at fotball er en mannsidrett, og at man ikke kan snakke om slike ting, sier Frank Lampard, ifølge The Independent.

Lampard: — Mye har endret seg

Da den norske Lyn-spilleren Thomas Berling ga seg som fotballspiller på starten av 2000-tallet og senere sto frem som homofil, fortalte han at homohets og vitsing i garderoben gjorde at han ikke orket mer.

Lampard mener holdningene i garderoben har endret seg de siste årene.

– Men jeg må si at fotballen har endret seg mye. Det igangsatt mange kampanjer og jeg føler det i garderoben. Det er en annen følelse nå.

– Jeg ville likt det hvis noen kom ut av skapet og alle behandlet det med respekt. Du vet, det der med at vi skal være så macho, det er veldig gammeldags, sier Lampard.

Robbie Rogers kom ut av skapet i 2013 og la samtidig opp. Senere gjorde han comeback i Los Angeles Galaxy. Foto: Ap

– Vil bli respektert og hylletDen profilerte Brann-supporteren Gjert Moldestad, som også er redaktør for supporterbladet Den 12. mann, er enig med Lampard.

– Hvis noen kommer ut, ville de blitt behandlet med respekt. Ikke bare respekt – jeg tror de ville blitt mottatt med hyllest. Samfunnet er i dag så åpent og inkluderende at det ikke er noe å frykte. Mange vil tenke at det viktig og modig, sier Moldestad til Aftenposten.

Ingvild Endestad, kommunikasjonssjef i landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), mener man fortsatt har en lang vei å gå i fotballen.

– Det er få åpne, mannlige toppidrettsutøvere. Og fotballen skiller seg ut, i fotballen er det få. Det handler ikke om enkeltpersonene, for det er sannsynlig like mange homofile i fotballen som ellers i samfunnet, sier Endestad.

– Frykt for hets og medieoppstyr

– Generelt er våre holdninger at det ikke skal være opp til hver enkelt å stå frem, men at klubbene må legge til rette og si at alle er velkommen. Slik at det ikke er et ansvar for hver enkelt, men klubbenes ansvar, fortsetter hun.

Gjert Moldestad, Brann-supporter og redaktør for Den 12. mann. Foto: Arkiv

Gjert Moldestad tror det er tre hovedgrunner til at fotballspillere ikke tør å stå frem med sin legning i dag: • Frykt for medieoppstyr

• Frykt for tribunehets

• Frykt for hets i garderoben

– Jeg er jo en del av den delen man kanskje frykter, nemlig supporterne, men fra vår side er det åpenhet, sier Moldestad, som selv har vært åpen om at han er homofil.

– Jeg har utelukkende fått positive tilbakemeldinger fra miljøet og de som kjenner meg har støttet meg, sier han – og oppfordrer alle homofile fotballspillere til å stå frem.

– Er de redd for at supporterne ikke skal godta dem, så se til oss supporterne. Ikke vær redd for det, sier Moldestad.