KOMMENTAR: FIFA nekter Barcelona å gjennomføre overganger i de to neste overgangsvinduene. Det vil i praksis si ett år. I tillegg vanker det en kraftig bot og en pekefinger om å rydde opp i de uverdige forholdene i løpet av 90 dager.

Kjetil Kroksæter. Foto: Adresseavisen

Barcelona har fått status som fotballsjarmørene, et lag med ballvirtuoser som tar dette spillet til et høyere nivå. På sitt beste er Messi, Xavi og Iniesta kunstnere på idrettsarenaen. De er fostret opp i det bejublede fotballakademiet La Masia, som har hatt en unik suksess med å forvandle unger talenter til verdensstjerner. Ingen av klubbene i Mesterligaens sluttspill har så mange egenutviklede spillere som Barcelona i troppen.Ved å promotere barneorganisasjonen Unicef på drakten, har Barcelona skaffet seg et image som en særdeles sympatisk klubb der samfunnsansvar er en del av virksomheten.

Trosset FIFA

I fjor vår kom det første tegnet på at virkeligheten er en annen. FIFA nektet Barcelona å bruke seks spillere på yngreslagene, på grunn av brudd på overgangsreglene. Tre av dem kom fra Sør-Korea, én fra Nigeria, én fra Kamerun og én fra Frankrike. Alle kom til Barcelona før de fylte 15. Barcelona trosset FIFA og fortsatte å bruke disse spillerne i internasjonale kamper.

Nå har saken økt i omfang og Barcelona er straffet for å ha brutt reglementet i overganger med ti spillere i tillegg til en rekke regelbrudd knyttet til andre spillere.

Barcelona forsvarer seg med at de gjør sitt beste for å skaffe barna en skikkelig utdannelse i tillegg til den beste tenkelige fotballtreningen.

FIFA utviklet strenge regler for flytting av mindreårige over landegrensene, for å stanse et utstrakt misbruk av spesielt afrikanske barn. De ble lokket til Europa i hopetall og de fleste endte opp med å selge skinnvesker og sko på fortauet i europeiske storbyer. Denne uverdige menneskehandelen, drevet frem av kyniske agenter, ble en stor belastning for fotballen.

Lokale fotballakademier

Alle storklubbene jakter billig fotballtalent og det er knapt en gutt med ekstraordinære ferdigheter i noen av verdens utkanter, som ikke er kartlagt av storklubbenes speidere. For å omgå reglene som begrenser forflytting av talenter over landegrensene, har flere klubber valgt å opprette lokale fotballakademier i Afrika og Asia.

Kampen om de unge talentene er en beinhard konkurranse for å redusere utgiftene. Barn ned til åtte-ni-årsalderen kjøpes og selges. For noen foreldre er det veien ut av fattigdommen, for agentene handler det om penger og for klubbene om profitt.

Som hovedregel tillater man ikke internasjonale klubbskifter for unge under 18. Det kan gjøres unntak der foreldre flytter med barnet. Reglene gjelder fra 12 år, men for barn under den alderen har det vært smutthull som klubbene utnytter.

Iniesta gråt seg i søvn

Andres Iniesta har fortalt hvor sterkt han mistrivdes det første året på La Masia. Gutten savnet foreldrene så sterkt at han gråt seg i søvn hver kveld. De få gangene foreldrene kom på besøk, lå han i deres seng.

Nylig hadde svenske medier følgende tittel: «Sverige har fått en ny Zlatan». Den nye stjernen var ni år gamle Zico jr Marecaldi, svenskbrasilianer fra Malmø som «nesten» var signert av Barcelona. Gutten fløy alene til den spanske storbyen for å gå på skole og spille i en av fotballskolene som forer La Masia med talenter.

Det er denne skyggesiden av virksomheten til Mesterligaens store fotballsjarmører, som gjør at fascinasjonen blandes med skamfølelse når Barcelona scorer.

Følg Sportsdøgnet her