NRK-profil Jon Almaas var godt fornøyd med å ha satt ny personlig rekord i Birkebeinerrittet. Foto: PERNILLE INGEBRIGTSEN
Tidligere skiskytter Tora Berger var nervøs foran starten i Birken og klarte ikke å henge på sine gamle lagvenninner på skiskytterlandslaget. Foto: PERNILLE INGEBRIGTSEN

LILLEHAMMER (Aftenposten): — Jeg så at jeg hadde en luke og tenkte bare at jeg skulle vinne. Men så kom svingen fortere enn jeg hadde trodd. Det er flaut og amatørmessig – en klassisk juniorfeil. Jeg har jo kjørt her mange ganger før, og gått igjennom løypa mange ganger, sier Åsmund Løvik rett etter å ha passert målstreken – som nummer to i herrenes eliteklasse.

Like før mål kjørte TVK-rytteren rett frem der han egentlig skulle svinge, og dermed lot han Fredrik Wilmann passere seg.

- Han hadde tatt meg

Vinneren fra Team Ringeriks-Kraft var selv uheldig i fjorårets Birken, og synes det var deilig med revansj, men sier det ikke var på denne måten han ville vinne.

— Det var synd for Åsmund. Han hadde tatt meg her, sier en ydmyk Wilmann, som vant på tiden 2:33:18. Løvik endte til slutt syv sekunder bak.

Vinneren av eliteklassen for kvinner ble Borghild Løvset (33) fra Orkla CK. Hun syklet i mål på tiden 3:05:04 - to og et halvt minutt foran neste kvinne. Dermed vant hun Birkebeinerrittet for andre år på rad, men i år var hun over syv minutter raskere enn i fjor.

— Jeg har jobbet hardt for å klare dette, og denne seieren smakte veldig godt, sier Løvset.

Almaas etterlyste champagne

Birken på sykkel ble lørdag arrangert for 22. gang, og rundt 16.500 deltakere stilte til start i det 92 kilometer lange rittet som sykles fra Rena til Lillehammer. Målt etter antall deltagere, er Birken verdens største terrengsykkelritt.

— 03:19:08 ble tiden – det er ny personlig rekord. Så da må jeg vel være fornøyd, oppsummerte NRK-profil Jon Almaas etter å ha fullført rittet – som så mange ganger før.

Nytt på nytt-programlederen fylte 47 år fredag, og feiret altså med en skikkelig utholdenhetsøkt i dag – i sitt 25. Birken-arrangement (inkluderer sykkel, ski og løp).

— Det burde jo nesten vært noe champagne her, sier Almaas og smiler.

47-åringen hadde laget et tidsskjema som han hadde teipet på sykkelen, men forteller at det sprakk tidlig.

— Skjemaet ble laget for å klare tiden 3:15:00, men allerede på Skramstadsætra sprakk jo det. Da var jeg fire og fem minutter bak, men jeg klarte jo 03:19:00, så jeg tapte ikke noe mer enn det jeg gjorde i starten. Det er positivt, og jeg er fornøyd. Jeg må være det, sier Almaas.

- Gammel mann

På spørsmål om jubileet med 25 Birken-arrangementer kunne blitt feiret på en bedre måte, svarer 47-åringen følgende:

— Jeg kunne jo vunnet hele Birken – det hadde vært fint. Men det får jo være grenser, selv om man skal ha hårete mål. Jeg klarte under tre timer og 20 minutter. Jeg begynner å bli en gammel mann, så jeg får være fornøyd.

Almaas er imidlertid usikker på om all oppmerksomheten han får etter Birken er helt fortjent.

— Men dette er jo det nærmeste jeg kommer å være toppidrettsutøver, sier han.

Suveren Lars Berger

Sett bort ifra eliteguttene, stod skiskytter og langrennsløper Lars Berger for dagens bestetid over fjellene. Han syklet i mål til tiden 2:49:31 og slo sin personlige rekord med hele ti minutter.

Han slo også samtlige av sine skiskytterkompiser med god margin, med Tarjei Bø som nest beste skiskytter. Den siste uken har det norske skiskytterlandslaget hatt samling på Sjusjøen, og knallharde treningsdager ble avsluttet med en tøff tur over fjellet lørdag.

Tora Berger, Lars Bergers søster, la opp som skiskytter i vinter, men syklet Birken sammen med landslaget. Hun kom sliten i mål på tiden 4.09.42. — Mine gamle lagvenninner dro fort ifra, og jeg hadde ikke hatt sjans til å henge på dem i 9 mil. Det ble en fin tur over fjellet, men jeg kjenner det godt at jeg har lagt opp, for jeg var veldig nervøs, sier Tora Berger og ler.