HAMAR (HA): Seks syklister er sendt til legesjekk etter at de drakk vaskemiddel før start.

Alle syklistene i dagens FredagsBirken fikk utdelt en boks med vaskemiddelet «Omo Aktiv & Sport» før start som en reklameartikkel.

– Noen syklister har misforstått hva dette var, og har blandet det i drikkevannet sitt. Men dette var en reklameartikkel med vaskemiddel, og skulle naturligvis ikke drikkes, forteller presseansvarlig Ingunn Rønningen Kleven til h-a.no.

– Hva har skjedd med syklistene?

– De er etter det jeg vet sendt til legevakta for sjekk. Hvordan tilstanden deres er, vet jeg ikke, sier Kleven.

Leverandør beklager

Det er Lilleborg som fører Omo i Norge.

– Vi beklager på det sterkeste at folk har misforstått og trodd at dette er en sportsdrikk. Vi håper de berørte er tatt godt hånd om. Vi har vært i kontakt med Giftinformasjonen i dag. De sitter på all nødvendig dokumentasjon om produktet og har bistått de involverte i saken, sier informasjonssjef Anne Gjemdal.

– Hvor mange har fått reklameartikkelen?

– Dette er blitt delt ut sammen med startnummerne så det er nok mange, men vi håper ikke mange andre gjør som de vi nå har sendt til legesjekk. Vi har forøvrig merket vaskemiddelet og påpekt at dette ikke må blandes i drikkevannet, sier Kleven.

Produktet er merket

Det skal ikke være noen stor fare for de involverte.

– Omo Aktiv & Sport er et flytende tøyvaskemiddel, og det er ingen helsefare knyttet til å svelge det. I sikkerhetsdatabladet for produktet står følgende: Ved svelging, drikk to til tre glass vann eller melk, og kontakt lege, sier Gjemdal.

De håper ikke mange har misforstått innholdet i pakken.

– Produktet er merket i henhold til et strengt regelverk. Vi mener også at det tydelig fremgår at dette er et vaskemiddel — det er understreket på etiketten på forsiden. Når folk likevel har misforstått, tar vi det til etterretning, og beklager igjen det inntrufne, sier Gjemdal.

De seks syklistene er kjørt til legevakta på Rena. De er sannsynligvis ikke alvorlig skadet, men de har fått ubehag etter fadesen.

Vaskepulver til klesvask er lite farlig å smake på. Det kan føre til sårhet i slimhinnene i munn og svelg. Ved svelging av litt større mengder kan kvalme, brekninger og oppkast oppstå. Søl i øynene kan gi en irritasjon.