Ingenting er lettere å latterliggjøre enn fiasko. Jeg tippet selv over på den siden i min kommentar til Frankrike-kampen tirsdag.

Men etter å ha tenkt meg om, slutter jeg meg til bønnen fra Høgmo og spillerne. De ber om tålmodighet.

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Og så vet Høgmo, spillerne og alle andre at i idretten er tålmodighet et ord med kort varighet.

Ned på jorden

Allerede før pressekonferansen på Ullevaal i går hadde jeg bestemt meg for å glemme Høgmos blussende omtaler av egne spillere og eget lag. Med ett virket Russland-kampen mer interessant. Nå viste det seg at Høgmo selv har dempet seg, i går var det «samhandlingsutfordringer» som var ordet.

Et landslag er samlet så sjelden at alle samlinger og kamper må brukes til å skape bedre samhandling i laget. Her er det mulig å spørre Høgmo om hvorfor han har brukt så mange spillere, og hvorfor han øser på med innbyttere i annen omgang av kampene. Tirsdag sendte han inn seks innbyttere. Det blir ikke mye samhandling av slikt.Det er vel blant yngre spillerne at NFF oppfordrer til å la å la være å toppe laget. En landskamp er ikke noe sosialiseringsprosjekt.

Dette kan vi kreve

Mot Russland trenger Norge både et resultat og et spill som letter trykket på trener og spillere. Derfor bør Høgmo stille med det beste han har og gjennomføre kampen som om den er en kvalifiseringskamp, ikke et speidertreff.

Da kan vi vente oss et norsk lag som er kompakt i forsvar (det kommer man aldri utenom), både når det presses og når Norge presser, et lag som viser at det har teknikk og fotballforståelse nok til å skape sjanser, et lag som i perioder klarer å bite seg fast på motstanderens banehalvdel og kontrollere spillet. Vi klarte det mot både Skottland, Danmark og Tsjekkia.

Høgmo i prat med Vegard Forren (t.v) og Tom Høgli på fredagens treningsøkt. Foto: NTB scanpix

Russland er neppe så gode som Frankrike. Mot enklere motstand bør vi få se at norske spillere ikke er så hjelpeløse likevel, at de kan markere, vinne dueller, klare å følge motspillerne inn i eget felt, klare å holde på ballen uten å la seg stresse ned av en overveldende motstander.

Ikke hør på dem

Vi venter med andre ord å se et norsk lag som fortsetter Prosjekt Høgmo, et lag som ikke hører på dem som nå brøler «spill enklere» som et svar på Norges dårlige resultater.

For vi vet hva de mener med det: Still dere i forsvar, unngå pasninger på egen banehalvdel, spill langt opp til midtspissen/e.

Men det har vi prøvd. Lenge — mens verden gikk videre. Spør spissene som skal ta imot disse ballene, hvor enkelt det er.