Telenor Arena, Stabæk, Jarl Øverby, konstituert styreleder i Stabæk Fotball på pressekonferanse om politiefterforskning av StabækFOTO DAG W GRUNDSETH Foto: Dag W Grundseth

Stabæk-tallene viser overskudd for 2011-sesongen. Den kriserammede klubben vil gå minst 2,2 millioner kroner i pluss. Regnskapstallene er imponerende i norsk eliteseriesammenheng.

– De endelige tallene er ikke helt klare. Men det er riktig at overskuddet vil bli på minimum 2,2 millioner kroner. Ved utgangen av 2010 lå vi 2,2 millioner på minussiden. Det var derfor en viktig målsetting i 2011-sesongen å ha et kostnadsnivå og en økonomistyring som ville gi oss en positiv egenkapital ved utgangen av året.

– Det har vi klart. Muligens kommer dette overraskende på noen, sier konstituert styreleder i Stabæk, Jarl Øverby, til NTB.

Tøff tid

Han har vært gjennom en tøff tid, et annus horribilis, som leder for en klubb som nærmest har befunnet seg kontinuerlig på slagmarken det siste året. Nå er mange ting i Stabæk-systemet i ferd med å falle på plass:

Økonomien går i pluss, og kostnadsnivået er tilpasset en ny virkelighet på Nadderud.

Et sponsorbudsjett på rundt 17 millioner kroner blir trolig landet, den sammenlignbare summen i Telenor Arena i 2011 var litt over 35 millioner.

Løsninger er funnet for de seks spillerne som mottok oppsigelsesbrev. Fire av disse fortsetter i klubben i 2012-sesongen. Og Norges Fotballforbund (NFF) har gitt lisens og sagt ja til Nadderud som hjemmearena denne sesongen.

Fortsatt er imidlertid utfordringene mange, både på og utenfor banen. Fotballforbundets påtalenemnd har frafalt tiltalen mot sportslig leder Inge André Olsen, men politiets siktelser mot fire Stabæk-ledere i overgangssaken rundt Veigar Páll Gunnarsson er foreløpig opprettholdt uten at tiltale er tatt ut.

Totrinnsrakett

Nadderud stadion tilfredsstilte ikke fotballforbundets infrastrukturkrav. Stabæks handlingsplan, det man kaller en «totrinnsrakett», har imidlertid fått klarsignal fra NFF. Oppgraderingen skal skje i to etapper. Den første, som omhandler sikkerhet og videoovervåking, må være klar til serieåpningen mot Aalesund 25. mars. Også noen av publikumsfasilitetene vil bli forbedret.

Den andre etappen blir mer krevende. Før første seriespark på ballen i 2013 skal totalkapasiteten være økt til 6000 seter. 5200 av disse under tak.

– Dialogen med NFF har vært god hele veien, sier Stabæks avtroppende leder, Jon Tunold.

Han vet imidlertid at utfordringene fortsatte er mange. Parkeringsforholdene er bare én av disse.

Nytt Stabæk-lag mot Start

Stabæk møter Start til treningskamp fredag. På banen er det kun fire mann igjen fra Stabæks startoppstilling i 2011-sesongens siste kamp.

Vegar Eggen Hedenstad er en av dem. Han har valgt å spille for Stabæk iallfall i første del av sesongen.

– Jeg blir med videre. I hvert fall til sommeren, sier landslagsspilleren til NTB.

Han er Stabæks heteste salgsobjekt og største profil. Profiltoppen deler han med Mikkel «Mix» Diskerud. Sistnevnte kommer tilbake fra USA og et langt og vellykket opphold med USAs OL-lag. I den siste kampen på Costa Rica var «Mix» kaptein.

Stabæk-ledelsen regner med at han kommer på trening i neste uke, men den samme ledelsen tviler nok litt på om han er der uken deretter. Lillestrøm har vist betydelig interesse. En annen norsk toppklubb og en europeisk klubb på brukbart nivå er også blant beilerne til Stabæks lønnstopp. Det er selvfølgelig et poeng i en klubb der kronene telles to ganger.

– Ingen kommentar, sier LSKs Torgeir Bjarmann om en eventuell ny signering av ytterligere en Stabæk-spiller.

Johan Andersson og Pálmi Pálmason er allerede på plass. De to sistnevnte var med på Stabæks glitrende gullsesong i 2008. I dag er det kun tre spillere, med til sammen åtte innhopp i gullåret, tilbake hos «de blaa» fra Bærum.

I fredagens kamp mot Start får for øvrig Bjarte Haugsdal, Stian Simenstad, Kim Hunstad og David Hanssen (eks Stabæk) alle sjansen til å vise seg fram for Stabæk

(©NTB)