SANDVIKA/ULLEVAAL (Aftenposten): Per-Mathias Høgmos tropp til kampen mot Bulgaria på torsdag inneholder alt annet enn spisser som har erfaring med å øse inn mål på landslaget.

Med forfallene fra Joshua King og Adama Diomande, er det Alexander Søderlund, Håvard Nielsen, Veton Berisha og Jo Inge Berget som kan kalles spisser i den norske troppen. Selv om Berget spiller mest kant på klubblaget Malmö FF.

Fire spisser – to mål

Til sammen har de fire scoret to mål. Begge er det Håvard Nielsen som står bak. Søderlund har 19 kamper for Norge, men står med null mål. Men med sterke 20 seriemål på 22 kamper for Rosenborg, er det mye som tyder på at haugesunderen får scoringsansvaret for Høgmos Norge som møter Bulgaria i den viktige EM-kvalikkampen i Sofia torsdag.

— Når man ser på tallene mine, så skjønner jeg godt at folk er skeptiske, sier 28-åringen til Aftenposten

Skeptisk er ikke landslagets spisstrener Rushfeldt.

Rush sikker på mål

foto
Sigurd Rushfeldt er landslagets spisstrener. Foto: Audun Braastad, NTB scanpix

— Han scorer mål som bare det, og har virkelig funnet oppskriften på hvordan han scorer. Det er egentlig bare å gjøre det samme på landslaget. Selv om det går litt fortere, man får litt mindre tid og det er et litt høyere nivå. Men han har vist at han score i e-cup for klubblaget og behersker det. Jeg er veldig imponert over det han har gjort i år. Han har vært god hele sesongen, sier den tidligere storscoreren til Aftenposten. - Føler du deg trygg på at landslagsmålet kommer?

— Ja. Når du kommer fra klubblaget vel vitende om at du scorer mye mål, så gir det en god følelse. Han har god selvtillit på dette nå, sier Rushfeldt.

— Vi trenger ikke å drysse noe tryllestøv over spissene for at de skal score. Selv med King og Diomande ute får vi inn andre spennende kvaliteter med de spillerne vi har her nå. Så akkurat det trenger ikke bety noe som helst, sier Rushfeldt.

Rotete seriestart for Nielsen

Håvard Nielsen ble skadet på tampen av sesongoppkjøringen i Red Bull Salzburg. Først en måned ute med lårtrøbbel, så sykdom. Han har spilt de to siste kampene for klubblaget, men er rusten.

— Jeg fikk en litt rotete start på sesongen. Jeg er skadefri og fin nå, men mangler selvsagt litt på toppformen. Men jeg skal bruke disse dagene her til å bli bedre, slik at jeg er klar til å gjøre jobben min hvis jeg får sjansen, sier Nielsen.

Som den ene av de fire med mål for Norges A-landslag, skjønner Nielsen tegninga.

— Det blir alltid et spørsmål om å score mål så lenge vi ikke gjør for mye av det på landslaget. Det er kjedelig med forfallene på King og Diomande, det er spisser som er i form. Men vi andre skal gjøre vårt beste. Alex og jeg har vært med en del. Og han (Søderlund, red.anm.) scorer veldig mye nå. Og Jo Inge og Veton er gode spillere. Så vi får håpe flyten kan fortsette på landslaget, sier Salzburg-spilleren.

Berget: - Føler meg i kjempeform

Jo Inge Berget var svært delaktig i Malmös avansement til gruppespillet i Champions League. Med sine to mål på Celtic Park. Søndag scoret han i lagets 3-0-seier mot Helsingborg. Berget er i slag.

— Jeg føler meg i kjempeform om dagen, og det skal jeg ta med meg inn her. Får jeg sjansen, uansett i hvilken rolle det blir i, skal jeg gjøre den til min egen, sier Berget.

Som fortsatt er spiss.

— Jeg ser på meg selv som spiss fortsatt, selv om jeg er blitt brukt i flere posisjoner i Malmö. Mest kant nå i det siste. Jeg har selvtillit, men mangler i likhet med et par av de andre, målet på landslaget. Så vi får håpe jeg kan dra nytte av selvtilliten fra klubblaget og kanskje få en scoring her nå, sier Berget.

Tror på «Søder»-uttelling

Fra sin tilværelse sør i Sverige har han selvfølgelig fått med seg Alexander Søderlunds målshow i Norge. Berget synes det er rart at landslagskollegaen fortsatt står med null mål på landslaget.

— Det er jo litt merkelig å tenke på at han står uten mål her når han bøtter inn i Rosenborg. Men det kommer. Han har masse selvtillit, og vi håper han kan gjøre noe med den uttellingen nå, sier Jo Inge Berget.