Den siste drøye uka har TIL hentet inn fem spillere, og står per i dag med 20 spillere i A-lagstroppen.

– Nå er det ikke aktuelt å hente flere spillere før sesongstart, uttalte administrerende direktør Ulf Johansen da han sammen med hovedtrener Steinar Nilsen onsdag offentliggjorde nyheten om at Gudmund Kongshavn, Gjermund Åsen og Magnar Ødegaard var blitt TIL-spillere.

Grunnen til Johansens bastante uttalelse er enkel. TIL fikk en million kroner fra en sponsor, og for disse pengene klarte de å sikre seg tre spillere som alle var under kontrakt med andre klubber også i 2015. Spillertroppen er altså nærmest komplett.

Rune Robertsen, sportsredaktør hos iTromsø.

Når lønnsbudsjettet på 15 millioner kroner også er fylt opp skulle man i utgangspunktet tro at stallen foran comebacket i eliteserien som starter med hjemmekamp mot Sarpsborg 08 på 2. påskedag var satt. Men jeg tror langt fra siste ord er sagt når det kommer til sammensetningen av klubbens A-lag. Åpenbart skal det nå mye til for at Thomas Kind Bendiksen og Hans Norbye, begge kontraktsløse fra 1. januar, fortsetter i TIL. Klubbledelsen viste gjennom de siste spillerinvesteringene at de planlegger en framtid uten denne duoen.

Klubben sier sponsorer må bidra om flere spillere skal inn. «TIL skal ikke måtte overtale spillere til å spille for klubben. Da må klubben gå videre med andre gjøremål», sa hovedtrener Steinar Nilsen i går.

Signalet er overtydelig. TIL viser at de er handlekraftig og i stand til å ta grep for å komme seg videre. Aldri tidligere har TIL kjøpt tre spillere på en dag. Derfor tror jeg ikke at de vil nøle dersom sjansen til å gjøre flere endringer i 20-mannstroppen kommer i vinter. Og de vil komme. I august uttalte sportssjef Svein-Morten Johansen at de i vinter ville ta en ny vurdering rundt Zdenek Ondrasek, som går inn i sitt siste kontraktsår i 2015. Alternativene han da skisserte var å enten selge eller forlenge med den tsjekkiske angrepsspilleren. Utfordringen med Ondrasek er at han ikke har levert som er forventet av en TIL-spiss siden i 2012, hans første år i TIL. Da ble han toppscorer i eliteserien med 14 mål. I nedrykksåret 2013 klarte han bare åtte ganger å sette ballen i nettet, og var en av de direkte årsakene til at klubben i år var å finne i 1.-divisjon.

I 1.-divisjon scoret Ondrasek riktignok 15 mål på 21 kamper fra start, men han mistet en stor del av sesongen på grunn av en håpløs tåskade han pådro seg selv etter å ha sparket i stolpen. Ondrasek er også helt i lønnstoppen i klubben, og har en kontrakt som henger igjen fra den tiden TIL hadde en lønnspolitikk milevis fra dagens realitet. Kontrakten hans er rett og slett for dyr for TIL målt mot hva som leveres. I sin tid betalte TIL fire millioner kroner for spissen da han kom fra Tsjekkia, og planen var da at TIL på et punkt skulle selge 25-åringen med fortjeneste. Det kan bli vanskelig i dagens marked, men med tanke på hva han har levert de siste årene er det ikke utenkelig at klubben selger han om så billigere enn hva de hentet han for. Et salg her vil gi penger inn, samt en stor åpning på lønnsbudsjettet.

Skulle TIL ønske å forlenge med Ondrasek må han forvente et kraftig lønnskutt. Det tror jeg ikke han vil ta. Derfor kan det fort hende at jobben med å selge Ondrasek vil intensiveres kraftig etter nyttår for å få tid til å hente inn en erstatter. Ondrasek spiller i en nøkkelposisjon for TIL, og det er ikke gunstig å ha en så viktig spiller i en situasjon der framtiden er uviss i en så viktig sesong som 2015. Noen av de unge spillerne i stallen kan også bli leid ut til andre klubber. TIL har flere talenter, men det er ikke sikkert alle akkurat nå er klar for eliteserien. Men det er lenge til overgangsvinduet stenger i april. TIL-ledelsen har tatt grep, og det gir trenere og spillere en hel oppkjøring til å bli kjent med hverandre. Forutsetningene for å levere i eliten er absolutt til stede.