I ettermiddag kom beskjeden om at Gudmund Kongshavn, Magnar Ødegaard og Gjermund Åsen var blitt TIL-spillere de neste tre årene. Ingen av disse var såkalte Bosman-spillere, og TIL måtte dermed betale overgangssum.

— Vi har fått ekstern hjelp som har tatt hele potten på de tre spillerne, sier administrerende direktør Ulf Johansen til iTromsø.

— For å være helt ærlig betaler vi 975.000 i overgangssum for de tre spillerne som vi har fått hjelp til å dekke.

Han er glad for støtten fra det han kaller ”venner av TIL.”

— Avtalene med de nye spillernes forrige klubber er engangssummer. Det betyr at det ikke ligger noen ytterligere utbetaling ved for eksempel antall kamper, sier Johansen.

Han sier også at ingen av de tre blir veldig kostbare med tanke på lønn.

— Ingen av de fem vi har signert i de siste ukene får over millionen i lønn, sier Johansen.

— Komplett tropp

Det var en tydelig komfortabel TIL-trener som minutter før klokka 15.00 hadde offentliggjort de tre signeringene.

— Det er kjekt når vi føler vi lykkes, og får til gode signeringer. Det har vært viktig å få dette på plass før vi tar nyttår slik at mer eller mindre hele troppen vi ønsker oss er samlet til vi starter opp igjen i januar.

Med de tre signeringene, samt de Marcus Hansson og Christian Landu-Landu i forrige uke har TIL 20 spillere i stallen.

- Er TIL-troppen komplett nå?

— Ja, den begynner å bli komplett. Vi ønsker å ta med oss et par unge gutter fra NTG-systemet som jevnlig trener med laget, sier Nilsen.

foto
Ranheims Gjermund Åsen. Foto: Ole Martin Wold

Det bekrefter Johansen.— Totalt har vi nå 15,2 millioner i spillerlønninger i 2015. Nå er det ikke aktuelt å hente flere, og det er stengt på denne fronten, sier Johansen.

Nilsen mener han har god dekning på alle plasser med de 20 som er i stallen.

— Det ser veldig bra ut. Det som inspirerer oss er at det er veldig interessant alderssammensetning på spillergruppa. Ikke bare i 2015, men også inn mot årene etter.

TIL har de siste ukene dermed spikret så godt som hele stallen for 2015. Ekstremt tidlig for de fleste eliteserielag.

— Kanskje vi gjør dette klok av skade. Jo lenger vi venter, jo dyrere har det en tendens til å bli for oss. Vi hadde 10 navn på lista over spillere vi virkelig ønsket oss, og vi fikk de fem øverste, og det må vi si oss fornøyd med, sier Nilsen.

Konkurransedyktig

De tre spillerne ser Nilsen fram til å få til Tromsø etter nyttår. Målvakt Gudmund Kongshavn kommer fra Vålerenga og har signert en treårsavtale.

— Han er en ung fremadstormende som blir å konkurrere bra med Benny Lekström. Der har vi fått en konkurransesituasjon som er veldig bra. Han er en type keeper som er uredd, og treningsglad. Vi trenger en vinnerskalle som han.

– I Gudmund har vi styrket oss på keeperplassen, og vi kan forberede oss til gjensynet med Tippeligaen i trygghet om at vi har to gode keepere i stallen vår. Gudmund har allerede vist kvalitet på toppserienivå, samtidig som vi er overbevist om at han kan utvikle seg til å bli enda bedre, sier Nilsen.

Magnar Ødegaard (21) er midtstopper og kommer fra Molde, men har den siste sesongen spilt for Lillestrøm på utlån.

— Han er en stoppertype jeg har vært svak for lenge, trass i hans unge alder. Han har masse erfaring fra øverste nivå, og er en meget god førsteforsvarer. Han kan også bekle en backrolle, sier Nilsen.

Gjermund Åsen (23) er født og oppvokst i Trondheim, og kom fra Strindheim da han debuterte i Tippeligaen med Rosenborg i 2010. I årene etter har han også vært innom Ranheim der han nå kommer fra.

— Gjermund har det vært tøff konkurranse rundt. Han er en anvendelig spiller som har ekstremkvaliteter, spesielt med tanke på å ta av førsteforsvarer, og gå på avslutning. Han var et mareritt å møte for oss sist sesong, og vi er glade for å ha han i stallen, sier Nilsen til iTromsø.