BEIJING (Aftenposten.no): Allyson Felix kom til Beijing med like mange VM-gull som Usain Bolt – åtte. Nå har hun ni. Ingen andre jenter er i nærheten.

Ettersom finalen på 200 meter og 400 meter gikk med kort mellomrom i VM, måtte 29-åringen gjøre et valg. Det ble der hvor utfordringen var størst, distansen hun ikke hadde vunnet tidligere: 400 meter. Finalen ble en oppvisning av den alltid smilende amerikanske jenta. Med 49,28 satte hun årsbeste i verden og slo sølvvinneren med over halvsekundet.

Fra før hadde hun tre VM-gull på 200 meter og en bronse. I tillegg tre gull på 4x400 meter stafett og ett på 4x100. ## Brukte farten fra 200

— Jeg ville utfordre meg selv i år, og det gjorde jeg. Jeg er glad det ble slik en suksess, sier Felix.

— Planen var å ta ledelsen ut fra start. Jeg måtte jo dra fordel av farten min og prøve å ta den med også på en 400 meter. Ønsket var å kontrollere løpet, for alle stivner på slutten av en 400 meter, sier jenta fra California.

— Jeg ville stole på styrken min, for jeg vet at jeg har den, fastslår Felix, som har planer om å dukke opp som en ener også i Rio neste år.l

Jobber med antidoping

Felix har alltid tatt avstand fra doping og er med i «Prosject Believe» - programmet som skal få utøverne til å tro at det er mulig å nå til topps uten doping.

Felix har i alle fall klart det. Helt siden hun vant 100 meter under ungdoms-VM i Ungarn for 14 år siden har elegante og spedlemmede Felix vært i toppen. Ingen "bolemuskler" der. Og hun behersker alle sprintdistansene. Under OL i London ble hun første kvinne siden 1988 som tok tre gull: 200 meter og begge stafettene.