Runar — Kolstad 19-26: Venstrebacken takket treneren for maten med å banke inn ni scoringer da Kolstad til slutt rullet over Runar i Sandefjord.

Sjefen sjøl la litt av æren til kokkekunnskapene.

— Det var veldig godt å få i gang Mishels igjen, etter at han har vært i en liten blindgate etter EM-pausen. Jeg hadde ham på en biffmiddag på fredag, der vi tok oss av noen enkle grep for å inn litt selvtillit. Blant annet så vi Fyllingen-kampen på video der Mishels banket inn ti mål. «Guten» kan han, det er det ingen tvil om, sier Stian Gomo til Adresseavisen etter 26-19-seieren.

Mishels Liaba la litt av æren for søndagens praktkamp på biffen to døgn i forveien.

— Det gjorde godt å få snakket sammen. Det handler om å gå «back to basic» og ta med meg god forsvarsjobbing inn i angrepsspillet, sier Liaba, og legger til for de som lurer på om Kolstads suksesstrener også har egenskaper som kokk.

— Biffen sto til ni av ti mulig poeng. Stian er klasse på kjøkkenet, flirer Liaba.

Fulgte kampplanen

Hovedkokken Stian Gomo hadde meg seg en klar oppskrift da Kolstad jaktet sin første seier siden desember.

— Fokus på det defensivet og nærmest «legge bort» det offensive. Vi skulle dra ned tempoet og la angrepsspillet komme som en konsekvens av godt forsvarsspillet.

Stian Gomo, trener i Kolstad. Foto: Håvard Haugseth Jensen

Og slik ble det. Eller det er en sannhet med visse modifikasjoner når vi tar med de første 20 minuttene. Da var kampen tydelig preg av innledningsvis da bortelaget sto svært godt i eget forsvarsspill, men klarte ikke å få tilstrekkelig med tempo til å trenge gjennom Runar-forsvaret.

Det gjorde at lagene fulgte hverandre tett og vekslet på å ta føringen i målprotokollen under hele 1.omgangen. Anført av en svært opplagt Mishels Liaba og godt kollektivt forsvarsspill, tilrev Kolstad til seg initiativet etter å ha startet ruskete i angrep de første ti minuttene. Til pause ledet bortelaget 13-11 – Liaba sto for seks av scoringene, på sine seks første skudd. Derfra og ut var det ingen tvil om hvem som skulle stikke av med seieren.

— Jeg følte vi hadde føringen hele kampen, men vi stanger litt fremover i starten. Etter hvert begynte vi å få rytme også i angrepsspillet, men jeg er veldig godt fornøyd med hvordan vi leverer i samtlige 60 minutter. Vi holdt oss virkelig til planen og sto veldig godt i forsvar, sier Gomo.

På sluttspillplass

Med Goran Rajkovic bakerst og anført av forsvarssjef Lasse Balstad, rullet Kolstad over Runar etter hvilen. Da Håkon Følstad gang på gang fikk satt fart i kontringfasen, malte Kolstad i stykker vertene i Sandefjord. Med to scoringer og to assist på ti minutter, var Følstad sammen med Liaba svært delaktig for at Kolstad sto med 18 scoringer mot Runars 13. Runar prøvde ulike konstellasjoner for å spise seg innpå, men kom rett og slett til kort. Til det var Kolstad rett og slett for gode i forsvar og tidvis ustoppelige i angrep. De siste ti minuttene fikk Mishels Liaba hvile i angrepspillet, da kom «erstatteren» Sturle Erland inn og fulgte opp med å dundre inn fire scoringer på fire forsøk i 2.omgang.

— Det viser noe om kollektivet vi prøver å bygge. Men selv om det Sturle og Mishels som bidrar mest i målveien, er det forsvaret som var den største nøkkelen i dag. Dette var en nøkkelkamp for oss for å holde lagene bak oss, sier Gomo.

Med søndagens seier er det ikke matematisk mulig for Kolstad å rykke direkte ned til 1.divisjon etter debutsesongen. Laget tok også et kvantesteg for å unngå kvalifiseringsplassen og samtidig spilt i god posisjon til å klare en sluttspillplass.