Etter store utskiftninger både på og utenfor banen denne vinteren, har ekspertene enstemmig plassert AaFK på nedre halvdel i sine tabelltips. Det får Sakari Mattila til å se rødt.

11.-plass (TV2), 10.-plass (VG) og 8.-plass (Lars Tjærnås) er plassene AaFK har havnet på i de forskjellige tabelltipsene. Uforståelig, ifølge AaFKs nye lagkaptein.

— Personlig skjønner jeg ingenting av slike vurderinger. De to siste sesongene har vi blitt nummer fire og sju, påminner finnen.

Men som det har blitt påpekt utallige ganger denne forsesongen; det var et annet AaFK-lag. Og med sentrale spillere som Arnefjord, Tollås, Ulvestad og Phillips borte, kan vel også AaFK-spillerne forstå hvorfor det er en del usikkerhet rundt laget?

— Jeg forstår deler av det. Det er en ny æra i laget nå og i fjor slet vi med ujevnt spill. Det kommer til å bli en utfordring i år også, sier Mattila.

— Men de som kommer med sånne vurderinger, må se oss i aksjon og ikke bare ta det på magefølelsen. Det gjør meg litt sint. Man må forstå spillet for å være en ekspert. Og jeg går ikke etter noen personlig her, men vi er et veldig godt lag. Jeg tror vi vil være sesongens store overraskelse, spår finnen ambisiøst.

Skygge over Lerkendal

Første sjanse til å overraske, kommer på mandag. AaFK avslutter påsken og starter sesongen borte mot Rosenborg. En knalltøff sesongstart mot en av ligaens fremste gullfavoritter. Foran snaut 20.000 feststemte trøndere.

— Personlig ser jeg veldig fram til det. Jeg vet det kommer til å være enorm interesse rundt serieåpningen i Trondheim, og jeg nyter slike kamper. Vi må dra dit med en positiv innstilling og nyte opplevelsen, sier Mattila.

Til forskjell fra AaFK, har Rosenborg knapt gjort en endring på laget denne vinteren. RBK avsluttet fantastisk i fjor med ni seiere på ti kamper, og har fulgt opp i vinter med en forrykende forsesong med sju seiere på ni kamper og 33-8 i målforskjell.

— De har bygd videre på et lag som avsluttet sesongen på en veldig bra måte. De er veldig gode, men sesong åpning er sesongåpning. Og skyggen fra fortiden til stede på Lerkendal. De vil ha et stort press på seg fra egne fans som forventer seier etter en god forsesong. Men vi er ikke et enkelt lag å møte! Vi skal gjøre det veldig vanskelig for dem. Vi skal være som hissige pitbuller som kommer til å bite dem i anklene hele kampen, lover Mattila med et stort glis.

Ingen respekt

Og finnen vet at hans lag er kapable til å matche trønderne. I sesongens første hjemmekamp i fjor, dominerte AaFK fullstendig mot Rosenborg. Men laber effektivitet gjorde at det endte 1-1. Og på Lerkendal i fjor høst, ga AaFK vertene god kamp lenge, før de kollapset helt og slapp inn tre enkle mål.

— De kampene er historie, men vi vet at vi kan slå Rosenborg. Vi skal ikke ha noe respekt for dem, fastslår finnen. For AaFK-kapteinen føler seg trygg på at laget er på riktig vei. Spesielt når det gjelder resultatene av den økte treningsmengden.

— Vi er i mye bedre form nå enn tidligere. I de siste treningskampene, har vi merket at den økte treningen gir resultater. Forhåpentligvis treffer vi med kampformen perfekt til Rosenborg-kampen, sier Mattila.

- Hva blir taktikken mot Rosenborg?

— Vi kommer til å spille ganske likt denne sesongen, uansett om det er hjemme eller borte. Vi skal være aggressive i presset og godt etablert defensivt. Samtidig skal vi være effektive i angrep og utnytte sjansene våre. Det har vi jobbet mye med før sesongen. Vi kommer til mange sjanser, men vi må utnytte dem. Jeg tror på mange mål denne sesongen.