«Det synes jeg var veldig fortjent», kommenterte lagkaptein Bjarte Myrhol da det tirsdag ble klart at IHF hadde gitt sitt wild card til Norge. Tidspunktet kom overraskende selv på håndballpresident Kåre Geir Lio, ettersom IHF-president Hassan Moustafa under sitt Stavanger-besøk i forrige uke hadde sagt at avgjørelsen ville bli tatt på et styremøte i Slovakia neste måned.

Ingen korridorpolitikk

— Det var på grunn av trekningen i Paris at man ville ha alt klart. Det er ryddigst å ha det slik, og det var sportslige kriterier som lå til grunn, sier Lio, som bedyrer at Norge ikke har jobbet i kulissene for å få frikortet.

— De som møter norsk håndball skal huske det med glede. Det er mitt motto, og det er guttas egen fortjeneste at de er i VM, sier Lio.

Mister en «blåbærmotstander»

Slovenia, som ble Norges overmenn i VM-kvalifiseringen, ble seedet på nest øverste nivå. Det var også fordi laget kvalifiserte seg for OL.

Ulempen med å bli seedet på dårligste nivå er at Norge ikke får noen av de dårligste lagene i sin gruppe: Argentina, Angola eller Saudi-Arabia. Men freidig sagt kan man spørre hva som er problemet med å møte lagene fra seedingsnivå 1? Norge slo Frankrike i EM, tapte mot Tyskland etter ekstraomganger, slo Qatar i oppkjøringen, men ble utklasset av Spania for halvannet år siden.

Seedingen foregår slik at lagene fra nivå seks først trekkes til de fire gruppene, som skal bestå av seks lag. Deretter går man oppover til nivå der vertsnasjonen Frankrike får velge hvilken gruppe d vil spille i. Deretter trekkes de andre lagene fra seedingsnivå 1. Skal vi tippe at Frankrike ikke ønsker å spille i Norges gruppe?

Seedingspuljene:

Nivå 1: Frankrike, Tyskland, Qatar, Spania

Nivå 2: Kroatia, Slovenia, Danmark, Polen

Nivå 3: Sverige, Russland, Hviterussland, Makedonia

Nivå 4: Ungarn, Island, Brasil, Egypt

Nivå 5: Tunisia, Chile, Bahrain, Japan

Nivå 6: Argentina, Angola, Saudi Arabia, Norge