— Det er veldig fint at fotballforbundet reagerer på de høye treningsavgiftene. Det jeg setter spørsmålstegn ved er hva de gjør med det, sier Jan Bøhler.

Han sitter på Stortinget for Arbeiderpartiet, men sier han nå uttaler seg mer som idrettsleder i Grorud IL.

Onsdag fortalte tidligere landslagsspiller Vidar Davidsen at han er bekymret for utviklingen. Han skriver at barneidretten har blitt for dyr, og at han nok ikke hadde blitt landslagsspiller med dagens avgifter.

Bakgrunn:

— Familien greier ikke å betale avgiftene

Bøhler forteller at han opplever problematikken på kroppen ofte i Grorud. Ifølge stortingspolitikeren er det hver sesong mellom femti og hundre barn og unge som ikke kan spille fotball i Grorud, fordi treningsavgiften er for høy. Han sier avgiftene i Grorud ligger på 3200 kroner for de eldre, mens de yngste barna betaler 1600 kroner.

Vidar Davidsen skrev et omfattende innlegg på sin Facebook-profil om barne- og ungdomsfotballen. Foto: NTB Scanpix

Davidsen beskriver i sitt innlegg at han hørt foreldre som har betalt opp mot 40.000-50.000 kroner i treningsavgift for poden.

— Vi har mellom femti og hundre tilfeller hvert år, hvor det er reelt at familien er i en situasjon hvor de ikke greier å betale avgiftene. Fotballforbundet har veldig mange regler for at barna skal unngå å føle seg som tapere på banen. Men de verste tapene er for de barna som ikke kan drive med idrett fordi de ikke har råd til det. Det er det vondeste tapet, sier Bøhler.

Han har lest Kristoffer Paulsen Vatshaugs uttalelser, hvor han sier NFF jobber med å skape bevissthet i klubbene. Bøhler mener dette ikke er nok.

Vil ha eget fond

— Det verste å bli utsatt for er det utenforskapet. Det er fattigdom som blir veldig synlig. Jeg synes fotballforbundet burde gjøre mer på den delen. Det hjelper ikke bare med bevissthet i klubbene. Vi trenger drahjelp.

Han foreslår flere konkrete forslag til å utjevne forskjellene. Blant annet å innføre en maksgrense på treningsavgifter, slik det i dag finnes makspris på blant annet barnehagepriser.

Han mener også NFF, i samarbeid med regjeringen, bør opprette et fond:

— På den måten kan klubber som kan dokumentere at de har medlemmer som sliter med å betale, og hvor det er reele sosiale forskjeller, kunne søkt i et slikt fond. NFF bør, med de ressursene de har, kunne sette av noen midler til det, og få med regjeringen på et spleiselag, mener Bøhler.

— Sliter med dette hver eneste dag

— NFF må engasjere seg mer for å utjevne sosiale forskjeller. Ikke bare si at de skal skape bevissthet i klubbene, men ha en mer aktiv tilnærming til problemet. Vi er veldig bevisste, men sliter med dette hver eneste da. Vi trenger at idretten og fotballen er med og tar tak, sier Ap-politikeren.

Jan Bøhler vil ha et eget fond rettet mot klasseskillet i barnefotballen. Foto: NTB Scanpix

Vatshaug i NFF sa følgende til Aftenposten tidligere i uka:— Det som er kostnadsdriverne i klubbene, er ikke reisene eller de fine treningsdressene. Det er anleggene våre. Å drifte anlegg er veldig dyrt, for eksempel kunstgressbaner. Det koster penger å varme den om vinteren, men skal den brukes må man ta den kostnaden. De beste klubbene klarer å balansere kostnadsnivået sitt og hjelper også til hos de som har utfordringer med dette. Idretten generelt har dette på dagsorden fordi vi ønsker å tilrettelegge for alle uansett økonomiske forutsetninger, sa Vatshaug.