For ett år siden hadde Slava Vojnov nettopp løftet Stanley Cup for andre gang på tre sesonger og var ansett som en av NHLs mest lovende forsvarsspillere. Nå sitter russeren i fengsel, dømt for vold mot kona.

Etter han erklærte «no contest» i retten, å godta straffen uten å erklære skyld, startet Vojnov soningen av sin fengselsdom denne uken. Han fikk 90 dagers fengsel og tre års prøvetid. Han fikk i tillegg 5500 kroner i bot og må ta del i et årslangt forebyggende program mot vold i hjemmet. Inkludert i programmet er åtte timers samfunnstjeneste.

— Hvorfor skulle jeg ikke tilby han en jobb?

Vojnovs fremtid i verdens beste hockeyliga er usikker. Russeren har vært suspendert av NHL siden han ble arrestert i oktober. Og hva Los Angeles Kings, 25-åringens klubb, velger å gjøre er fremdeles uklart. Russeren ble nylig suspendert av klubben. Ikke grunnet voldsepisoden, men etter at russeren skadet seg i aktiviteter utenfor ishockey. Suspensjonen betyr at russerens årslønn, omkring 33 millioner kroner, ikke teller mot NHLs lønnstak.

Men om Vojnov skulle få problemer med å fortsette i NHL, vil han ikke ha det samme i Russland. Gamleklubben Traktor Chelyabinsk i KHL har gjort det klart at en jobb venter på han.

— Han er en Chelyabinsk-spiller og rettighetene hans tilhører vår klubb. Han er en stor spiller som har vunnet Stanley Cup to ganger. Hvorfor skulle jeg ikke tilby han en jobb, spør Sergei Gomoljako, general manager i Traktor Chelyabinsk, retorisk.

— Vi har alltid støttet han gjennom pressen - både i vanskelige situasjoner og i å dele hans suksess med han. Vi har ikke tatt kontakt med han personlig, men vi vil uttrykke vår støtte til han igjen og si at til tross for det som har skjedd, så venter vi på han, sier Gomoljako.

- Slo, kvalte og sparket henne

Los Angeles Kings møter press fra flere hold for å kvitte seg med Voynov. Etter Ray Rice-saken i fjor høst, har vold i hjemmet blitt et meget het tema innen amerikansk idrett. Primært i NFL (Proffligaen i amerikansk fotball, jour.anm), men nå også i NHL.

Dagen etter dommen ble klar, skrev Helene Elliot, hockeyreporter for LA Times, en krass kommentar hvor hun slo fast at Voynov aldri burde få spille for Kings igjen.

— Fortjener Vojnov en ny sjanse? Dette var kanskje den nye sjansen. Ifølge rettsdokumentene, fortalte (Marta) Varlamova (Vojnovs kone, jour.anm.) til pleieren som behandlet henne at Vojnov hadde angrepet henne tidligere, skriver Elliot.

I kommentaren skriver hun også om forklaringen Vojnovs kone ga til politiet da Voynov ble arrestert.

— Vojnov slo henne i kjeven, kvalte henne tre ganger, dyttet henne over ende, spraket henne og dyttet henne inn i hjøret av en flatskjerm-TV, noe som resulterte i et kutt på tre centimeter over det venstre øyet, skriver reporteren.

Like etter Vojnov ble arrestert, fortalte Varlamovas advokat til mediene at hun ikke ønsket at mannen skulle bli arrestert.

Kritiserer dommen

- SLAPP LETT UNNA: Tidligere ishockeystjerne og nåværende idrettspresident i Russland, Slava Fetisov, mener Voynov burde fått en strengere dom. Foto: NTB Scanpix

Flere har kritisert Vojnovs straff etter den ble klar. En av dem er Slava Fetisov, tidligere ishockeystjerne for Sovjet og i NHL og nåværende idrettspresident i Russland. Til TASS fortalte Fetisov at han mener 25-åringen «slapp lett unna».— Vojnov slo en kvinne og det må han betale for. Og det vil være en lekse for alle. Jeg kunne aldri tillate meg selv å slå en kvinne og vil aldri gjøre det, sier den russiske idrettspresidenten.

Fetisovs beskrivelse strider med LA Kings sin vurdering av dommen. De kalte dommen «rettferdig» da den ble klar 2. juli.

Vold og narkotika

Vojnov-saken er ikke den eneste problematiske LA Kings har måttet håndtere det siste året. To andre spillere har også havnet i problemer med politiet. I april ble Jared Stoll ble arrestert i Las Vegas for besittelse av kokain og ecstacy. Etter å ha erklært seg skyldig, fikk centeren 32 timers samfunnstjeneste.

Og for litt under to uker siden bleMike Richards tatt på grensen til Canada etter å ha forsøkt å smugle med seg OxiContin, en sterk type smertestillende, over grensen. Saken er fremdeles under etterforskning.

Verken Stoll eller Richards er lenger under kontrakt med Kings. Stolls kontrakt med klubben gikk ut den 1. juli mens Kings brøt kontrakten med Richards da nyheten om smuglingen ble offentlig.

Den avgjørelsen har fått massiv kritikk i etterkant siden Kings var igang med å kjøpe Richards ut av kontrakten hans. Siden klubben ikke gjorde det samme med Vojnov da han ble arrestert, anklages Kings for å utnytte situasjonen for å slippe å betale flere millioner dollar til Richards.

Elliot beskriver det på følgende måte:

— Det er mange feil med dette bildet. Primært at det virker som Kings prøver å dumpe den langvarige og kostbare kontrakten til Richards, som hatt en kraftig nedadgående kurve de siste sesongene, mens de forsøker å bevare Voynovs karriere, en talentfull 25 år gammel forsvarer som var dypt savnet forrige sesong.